12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, poslovne psihologije, arhitekture, književnosti u stripu i knjiga za djecu.

Ljeta sa Marijom Olje Svićević Ivančević mozaik je sastavljem od pet epizoda iz života pet generacija žena jedne porodice koje nose ime Marija. U dalmatinskom gradiću stotinu godina sjećanja prenose žene. U nizu epizoda prepričavaju se intimni događaji koji nisu ni spektakularni ni revolucionarni iako je u pozadini uvijek ili neki rat ili društvene okolnosti koje snažno određuju privatni život. Šta su radile i o čemu su mislile naše pretkinje, kako su odrastale i preživljavalie nezamislive tragedije i kako su se radovale i ljubile – sve te priče se kao savremeni mitovi prenose sa ženskog koljena na koljeno. Izdavač je Booka.

Afera Kristi roman je autorke Nine de Gramot. Nakon što je obavijestio svoju ženu Agatu Kristi o namjeri da se razvede kako bi se oženio ljubavnicom, Arčibald odlazi na vikend sa prijateljima. Iste večeri, poznata književnica nestaje. Njen automobil pronađen je ujutro na ivici litice. Svi pretpostavljaju da je u pitanju očajnički gest pošto je imala težak nervni slom. Hiljade ljudi, uključujući i policajce, dobrovoljce, pse, cijela Engleska mobilisana je da je traži kao da je muka koje je natjerala da pobjegne učinila od nje najvažniju osobu na svijetu. Izdavač je Dereta.

Propast dinastije Obrenović  Đorđa S. Simića knjiga je koja predstavlja prvi istorijski portret četiri znamenita srpska vladara. Pred nama je slikovita i pouzdana panorama srpske političke istorije 19. vijeka. Ovo je istovremeno i dragocjeno svjedočanstvo iz pera neposrednog svjedoka i poznavaoca javnih i zakulisnih političkih prilika svoga vremena. Rukopis nastao prije više od sto godina i tek nedavno pronađen, vjerno oslilava ličnosti Miloša, Mihaila, Milana i Aleksandra Obrenovića. Uz odgovarajuće fotografije ova knjiga je pravo otkriće. U njoj su sabrani učinci glavnih predstavnika jedne dinastije. Izdavač je Laguna.

Navike uspešnih ljudi knjiga je zahvaljujući kojoj je Brendon Berčard postao najprodavaniji autor na listi Njujork tajmsa. Još prije 20 godina Berčard je počeo tražiti odgovore na ova tri pitanja: zašto neki pojedinci i timovi uspijevaju brže od ostalih i održavaju taj uspjeh nakon dužeg perioda, od onih koji uspiju, zašto su neki očajni,  drugi postaju srećni na svom putu i šta motiviše ljude da uopšte posežu za višim nivoima uspješnosti i koje navike im pomažu da napreduju. Poslije opsežnog istraživanja i rada u ulozi vodećeg instruktora uspješnosti, Berčard je pronašao odgovore i podijelio ih sa nama. Izdavač je Sezam Book.

Kratka istorija arhitekture knjiga je koja nas približava opštem razvoju ove materije sa sjajnim izborom ilustracija načinjenih na osnovu obimnog i temeljnog rada na dokumentaciji. Porijeklo umjetnosti arhitekture zasniva se na ljudskoj želji da gradi kuću bogova, drugačiju, veću, tehnički složeniju. Ta kuća je tokom većeg dijela istorije bila hram, koji je kasnije zamijenjen palatom, industrijskom arhitekturom, neboderima.

Gorski vijenac u stripu: Urednici ovog specifičnog izdanja su, kao ljudi posvećeni stripu, dugo vrebali priliku i pregovarali sa raznim autorima da bi do ovakvog specifičnog izdanja došlo. Dodatno su bili podstaknuti saznanjem da većina učenika u školi ne pročita Gorski vijenac do kraja, ponajviše zbog nerazumijevanja arhaičnog jezika. Slikovni prikaz će većini približiti lakše razumijevanje i djelo približiti mladim naraštajima. Crteže potpisuje Geza Šetet, a izdavač je Forma B.

Ajkula sa nežnim srcem i druge bajke knjiga je Ivana Ivanjija. Životinje se ne razlikuju mnogo od ljudi. Plaše se svega što im se čini neobičnim, a nikako ne vole osobe koje se ne pokoravaju uobičajenom redu i poretku. Ivanji nas upoznaje sa jednom ajkulom koja nije ni nalik onome što obično mislimo o pripadnicima njene vrste. Saznaćemo takođe kako je vuk promijenio ćud i šta je radilo jagnje u vučjoj koži, a poslušaćemo i priču jednog oblaka. U ovim divnim bajkama kriju se mnoge istine i važne poruke koje, iako nam ih prenose razne životinje, treba upamtiti kako bismo postali bolji ljudi. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije