11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova popularne književnosti, istorijskih biografija, korporativne informatike, domaćinstva vezanog za hrišćanske vjerske praznike, knjiga za djecu i knjiga za dječicu.

Milutinov greh je novi roman Vanje Bulića. U ulici kralja Milutina u Beogradu i ispred Crkve Svete Nedelje u Sofiji, ubijena su na tajnom zadatku dva člana društva Opus dei. Ubrzo se u svjetskim medijima objavljuje serijal tekstova o srpskom kralju Milutinu sa istim ciljem: krivotvorenjem istorije dokazati da je Srbija u 14. vijeku prišla Rimokatoličkoj crkvi i priznala papu kao svog vrhovnog poglavara. Novinar Novak Ivanović otkriva povezanost dva ubistva i upada u lavirint međunarodne zavjere. U potrazi za istinom Novak obilazi zadužbine kralja Milutina, a put ga vodi i u Sofiju. Izdavač je Laguna.

Kradljivica parfema Timoti Šaferta roman je koji oživljava eleganciju jednog iščezlog Pariza. Klementina je penzionisana prevarantkinja sa sklonošću ka besprekorno krojenim odijelima. Zločinačku karijeru gradila je u vrijeme bel epoka na raskalašnom Menhetnu, tragala je za leptirima Kostarike, krstarila začinskim pijacama u Marakešu i konačno se 1930. skrasila u Parizu, gdje flašira omiljene ekstrakte mirisa za dame iz kabarea. Sada je 1941. godina i Pariz nije više pun šarlatana, autsajdera i umjetnika već nacista. Pokret otpora joj daje zadatak da otme knjigu recepata iznenada nestalog poznatog parfimera. Izdavač je Laguna.

Lukrecija Bordžija knjiga je većeg formata autorke Marije Belonči. Priča je ovo o renesansnoj ljepotici nesvakidašnjih talenata, odanoj kćerki manipulativnog pape Aleksandra VI, sestri koja je nadživjela četvoricu braće, ženi koja je udajom stekla titulu grofice od Pezara, vojvotkinje od Bišeljea i vojvotkinje od Ferare. U istoriji je, a još više u književnosti, ostala upamćena kao beskrupulozna trovačica, dželat neopreznih koji  bi  joj se našli na putu. Ovo djelo pokazuje nam jednu sasvim drugačiju Lukreciju – strastvenu ženu koja se nesigurno kreće kroz političke spletke i nezajažljive ambicije svog oca i brata. Izdavač je Dereta.

Patov zakon i uspešni tehnokrata knjiga je Arčibalda Pata sa mnoštvom korisnih savjeta o tome kako pobijediti u informatičkom dobu. U tehnologiji dominiraju dva tipa ljudi: oni koji razumiju ono čime upravljaju i oni koji upravljaju onim što ne razumiju. Upoznaćemo uspješnog tehnokratu, doktora Šarpa. Otkrićemo kako on, dovodeći svojim projetktima firmu skoro do bankrota, neuspjehe predstavlja kao pobjede u karijeri, i nekako, izlazi kao heroj. Izdavač je Laguna.

Farbanje jaja knjiga je monahinje Atanasije Rašić. U pripremi za Uskrs mislimo o tome kako ćemo obojiti jaja. Prema predanju, nakon čudotvornog vaskrsenja Hrista, Marija Magdalena je otišla do rimskog cara i obratila mu se riječima: „Hristos voskrese“. Na poklon mu je donijela jaja, a on je rekao da je to tačno kao kad bi bijela jaja postala crvena, nakon čega se to i dogodilo. Iz ove, bogato ilustrovane knjige, saznaćemo dosta o prirodnim bojama za jaja, o ukrašavanju, farbanju pomoću voska. ali i o uskršnjim, božičnim i slavskim kolačima. Izdavač je Manastir Rukumija.

Urnebesna biologija knjiga je za mlađe čitaoce koju su napisali Andreja Leskovac i Dragana Petrović Kosanović, a  ilustrovao Aleksandar Stošić. Iskustva biologa i drugih naučnika pokazuju da čitanju knjiga prethodi činjenica da čitalac najprije treba da bude živ. A kad smo već kod toga, eto biologije koja proučava svijet živih bića. Dakle, bez biologije nema ni čitanja. Iz ove knjige saznaćemo osnovne stvari o biologiji i biolozima, o ćelijama, klijanju biljaka te o zanimljivostima tipa zašto je ruža crvene boje. Naučićemo ponešto i o fotosintezi, o bojama godišnjih doba, o efektu staklene bašte i još mnogo toga. Izdavač je Laguna.

Evo prilike da se djeca zabave uz pričice za svaki dan u nedelji. Knjiga Petominutne priče za decu od 3 godine knjiga je u kojoj se nalazi sedam divnih priča: Mišin poseban danIzlet na kišiMaskirani kradljivac, Moj čarobni najbolji drugar, Sladoled za večeruČak i gusari koriste nošu i Hoću zvezdu. U ovoj divno ilustrovanoj knjizi uponaćemo Kristu koja obožava da se maskira, Janju koja bi da leti do zvijezda, ali i druge zanimljive junake. Knjiga je savršena za poklon jer se na njenom početku nalazi mjesto predviđeno za ime onog kome knjiga pripada.  Djeca će prosto obožavati ovih sedam avantura Izdavač je Laguna.

* Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije