13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Najveći brod-knjižara 20. oktobra stiže u Crnu Goru

Logos

Logos Hope, najveći brod-knjižara, međunarodne organizacije Gute Bücher für Alle -Good Books for All (GBA), čije je sjedište u Njemačkoj, za 10-ak dana dolazi u Crnu Goru gdje će provesti mjesec dana, potvrđeno je od  vlasnika ovog nesvakidašnjeg broda.

„Logos Hope“ na kome se nalazi nekoliko stotina hiljada knjiga, odnosno preko 5.000 naslova iz raznih oblasti, trenutno se nalazi u luci Valona u Albaniji, nakon čega će posjetiti i Drač, a 20. oktobra će ovaj brod-knjižara uploviti u crnogorsku luku Bar. Ovdje će „Logos Hope“ ostati do 8. novembra, kada će se, kako je najavljeno na sajtu organizacije GBA, brod premjestiti u marinu Portonovi kod Herceg Novog gdje će se zadržati do 21.novembra.

Nakon Crne Gore, brod se seli u Grčku.

U literarnom fondu najvećeg broda-knjižare na svijetu su mahom knjige na engleskom jeziku, a pored beletristike i stručnih naslova iz više oblasti poput raznih grana nauke, istorije, umjetnosti, gastrononije, sporta, hobija i religije, na njemu se nalazi i zavidna kolekcija udžbenika za koledže za učenje stranih jezika, matematike, geografije i istorije.

Na ovom 132,5 metara dugom i 21 metar širokom brodu od 12.519 brutro-tona je posada koju čini oko 300 ljudi koji dolaze iz 60 država svijeta. Svi oni, od zapovjednika do posljednjeg mornara i kuvara, su volonteri.

Misija broda „Logos Hope“ je da širi znanje i kosmopolitizam. Od 2009. do danas ukupno je na ovom brodu prodato preko 8,1 miliona knjiga.

Brod knjižara LOGOS HOPE

Inače, istorija broda datira još od 1973. godine, kada je u njemačkom Rendsburgu izgrađen kao feribot pod imenom „Gustav Vasa“. Kasnije je plovio kao „Norrona“, a GBA ga je kupila u martu 2004. i u brodogradilištu u Hrvatskoj ga prilagodila njegovoj novoj namjeni najvećeg broda-knjižare na svijetu. Od tada do danas „Logos Hope“ je preplovio skoro 110 hiljada nautičkih milja svjetskim morima i okeanima, posjetio 118 luka u 70 zemalja svijeta, te ugostio skoro 7,9 miliona posjetilaca koji su prošli preko njegovih paluba i salona sa knjigama. Ukupno je do sada na tom brodu prodato preko 8,1 miliona knjiga.

Predstojeći dolazak „Logos Hopea“ inače, nije prvi prvi put da brodovi organizacije GBA posjećuju u Crnu Goru. Prije tačno 18 godina, Crnu Goru je posjetio prethodnih „Logos Hopea“ – oldajmer brod knjižarra „Doulos“ koji je u novembru 2004. boravio petnaestak dana u Kotoru, a potom se zadržao i na kraćem remontu u tadašnjem Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj.

Najčitanije