19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, dramaturgije, psihologije i knjiga za djecu.

O Jeverima i Junkerima novi je roman Erlenda Lua. U posljednjim danima života stari Jever podučava mladog porodičnoj istoriji i praktičnim stvarima kao što su poluga za čišćenje blata, kamionet, hranjenje ptica, jastuci, skuter, žene, i što je najvažnije, podsjeća ga na 800 godina stari sukob sa porodicom Junker koja živi na susjednom imanju, Stari Jever ne želi da napusti ovaj svijet dok na sljedeću generaciju ne prenese običaje i navike, znanje, životnu mudrost, i mržnju prema Junkerima. I ovom knjigom Erlend Lu potvrđuje da je jedan od najduhovitih autor današnjice. Izdavač je Geopoetika.

Priča Jevrejina lutalice roman je Žana d’Omersona. Dvoje zaljubljenih slušaju iz večeri u veče priču jedne neobične osobe. Ona ih nosi kroz prostor i vrijeme, u vrtlog pustolovina u kojima su na potpuno neobičan način prikazani Stendal i Kristifor Kolumbo, Kinezi i Arapi, prokurator Judeje i vikinški ratnici, porijeklo nule, sve svjetske strasti i nesreće. O svemu pripovijeda taj zagonetni čovjek u kabanici osuđen na besmrtnost zato što je odbio da da čašu vode iscrpljenom Hristu na putu ka Golgoti. Njegova priča o vječnosti oživljava mit poput Don Žuana ili doktora Faustusa, mit o Vječnom Židu – Jevrejinu lutalici. Izdavač je Dereta.

Muškarci vole plavuše roman je glumice i prve scenaristkinje u Holivudu Anite Lus, koji je potisnuo u drugi plan Ficdžeraldovog Velikog Getsbija i Drajzerovu Američku tragediju, a inspirisao je i Selindžera 20 godina kasnije, kada je pisao Lovca u žitu. Ovaj dnevnik profesionalne dame prati avanture flaperke, mlade slobodoumne djevojke tog vremena, umjetničkog imena Lorelaj Li, i njene vickaste prijateljice Doroti, u potrazi za bogatom gospodom po Americi i Evropi. Po njemu su snimljena dva filma, prvi 1928., i drugi, poznatiji, u kome glumi Merlin Monro, 1953. godine. Izdavač je Lom.

Gordost i predrasuda roman je Džejn Ostin. Gospodin i gospođa Benet imaju pet neudatih kćerki, a majka gori od želje da im nađe odgovarajuće muževe. Kada dva i neoženjena muškarca dođu da žive u komšiluk Benetovi će se obradovati ovom srećnom spletu okolnosti. Ali, ponos, predrasuda i nesporazumi komplikuju njihove odnose i sreću čine skoro nedostižnom. Pored uzbudljivih zbivanja,u ovom romanu pažnju privlači izvanredan lik Elizabete, neposredne i oštroumne mlade dame koja se ne pokorava opštešrihvaćenim pravilima lijepog i pristojnog ponašanja već sluša glas svog srca. U njenom liku nagovještene su crte savremene psihologije i duh novog vremena. Izdavač je Laguna.

Dramaturgija igranog filma knjiga je Petrita Imamija. Radi se o svojevrsnoj filmskoj enciklopediji u kojoj je Imami znalački odabrao mnoštvo citata poznatih filmskih autora i teoretičara filma a koji se odnose na dramaturgiju. Svi ti citati proizišli su iz filmske prakse, iz radnog iskustva. Pred nama je, dakle, nezaobilazan udžbenik za sve one koji se bave ili koji žele da se bave sedmom umjetnošću, ali i zanimljivo štivo za armiju ljubitelja filma koji iz ove knjige mogu da saznaju o estetskim posebnostima, žanrovskim konvencijama, elementima zapleta, karakteristikama filmskog dijaloga. Izdavač je NNK.

Iz svoje kože knjiga je hrvatskog TV voditelja regionalno popularne emisije Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića, u kojem je depresija ogoljena uz dozu cinizma, samoironije, ali i objektivne spoznaje o njenj prirodi. Kad poznata ličnost govori o svojoj psihološkoj intimi, ne mareći za stigmu koja joj prijeti, to intrigira. Hrabro iskoračivši iz forme u kojoj se obično govori o depresiji, Stanković bespoštedno iznosi svoje iskustvo kako bi drugi koji pate od ove bolesti shvatili da nisu sami. Izdavač je Laguna.

Ručni rad je knjiga koja je namijenjena djeci svih uzrasta i koja uključuje čitavu porodicu u 48 zabavnih kreacija u kategorijama Papir, Reciklirajmo, Nakit i Pletenje. Kreativnu i edukativnu stranu ove knjige odlikuju mnogobrojne  rukotvorine koje se numerisanim i jednostavno objašnjenim koracima mogu rekreirati, kao i opisi različitih vrsta materijala. Kreativni čitalac ove knjige će kod pojedinih rukotvorina naići na spisak potrebnih stvari, slike predmeta kako bi trebalo da izgledaju i dodatne kreativne savjete. Izdavač je Mali  Princ.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije