22 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden: Rješenje o dvije države potrebnije nego ikad prije

Biden / foto AA

Američki predsjednik Joe Biden ponovio je da je rješenje o dvije države za izraelski i palestinski narod “potrebnije nego ikad prije”, dok se Izrael i Hamas pripremaju u subotu na novo puštanje talaca i zatvorenika.

– Dok gledamo u budućnost, moramo okončati krug nasilja na Bliskom istoku, kazao je američki predsjednik u govoru u petak.

– Moramo obnoviti našu odlučnost da slijedimo rješenje o dvije države gdje bi Izraelci i Palestinci mogli jednog dana živjeti jedni pokraj drugih u dvodržavnom rješenju s jednakom mjerom slobode i dostojanstva, kazao je Biden nakon prvog puštanja talaca u petak.

– Dvije države za dva naroda. I to je sada potrebnije nego ikad prije”.

Palestinska islamistička organizacija Hamas je u petak, na prvi dan primirja, oslobodila 24 taoca, a Izrael je iz svojih zatvora pustio 39 palestinskih žena i djece, objavili su Katar i Crveni križ.

Devet sati nakon što su borbe prestale prvi put u sedam tjedana, Crveni križ je rekao da je krenuo transfer talaca iz Gaze u Izrael u zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima.

– Hamas je izveo ovaj teroristički napad jer se najviše od svega boji Izraelaca i Palestinaca koji žive jedni pokraj drugih u miru, dodao je Biden.

Nastaviti putem “terora, nasilja i ubijanja” i rata jednako je dati Hamasu “ono što traže. Mi to ne možemo.”

Nova oslobađanja Hamasovih talaca i palestinskih zatvorenika očekuju se u subotu, drugog dana primirja između islamističkog pokreta i Izraela koje nudi krhki predah stanovnicima Gaze nakon sedam tjedana rata.

Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produljeno, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta. Ono predviđa oslobađanje 50 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze i 150 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima.

– Sljedećih dana, očekujemo da se desetine talaca vrate svojim obiteljima, istaknuo je Biden.

Katar bi trebao u subotu objaviti koliko će talaca i zatvorenika biti oslobođeno tijekom dana.

Izraelske vlasti rekle su da su dobile popis, ali nisu objavile ni njihov broj ni u koliko sati bi se to trebalo dogoditi.

– Ostalo je još oko 215 talaca u Gazi, rekao je glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman.

– U brojnim slučajevima, ne znamo jesu li oni živi ili mrtvi.

Izraelska vojska procjenjuje da je Hamas oteo oko 240 ljudi u krvavom napadu na izraelski teritorij 7. listopada.

Prema podacima izraelskih vlasti, 1200 ljudi, velikom većinom civila, ubijeno je u tom napadu.

Kao odmazdu, Izrael je nemilosrdno bombardirao palestinski teritorij i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi “eliminirao” Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine.

U Pojasu Gaze 14.854 ljudi, uključujući 6150 djece, ubijeno je u izraelskim napadima, prema Hamasovoj vladi.

Najčitanije