21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godina uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, bokeljologije, filozofije i knjiga za djecu.

Roman Poslije zabave Steva Grabovca, aktuelnog dobitnika NIN-ove nagrade, je romani o zločinu, porodici, prijateljstvu i odrastanju, s temom dvojništva oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje – dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu. Čitalac će prepoznati sve ono što Steva Grabovca čini jedinstvenim regionalnim piscem – jednostavni a veliki lirizam, beskrajno srce, misaona širina da se svaka stvar osvijetli prije no što se osudi, nesposobnost da se čovjek zarobi u malodušnost i uskogrudost ratnih i postratnih narativa. Izdavač je: Imprimatur.

Djeca, Melani Klo, šestogodišnja Kimi i njen brat Semi, zvijezde su društvenih mreža. Jutjub kanal s porodičnim snimcima koje Melani kači prate milioni, a kompanije ih obasipaju reklamnim proizvodima. Život joj se vrti oko lajkova, pregleda i poruka i validacije koju oni pružaju. Njeni snovi o slavi su ostvareni i ona je srećna. A onda je neko oteo njenu ćerku… Roman Deca su zakon Delfine de Vigaa uvodi čitaoce u svijet u kojem je sve izloženo i na prodaju, pa čak i intima. Delfin de Vigan slika portret našeg svijeta u digitalnom dobu, opterećenog virtuelnim egzibicionizmom, u kome je životni smisao biti viđen i poznat na društvenim mrežama. Izdavač je: Booka.

Roman Kradljivci svile Dirka Huzemana vode nas od vizantijskog dvora do Kineskog zida u avantura koja je izmenila svijet.
Vizantija, 552. godina nove ere: dva careva izaslanika Taur i Olimpiodor dobijaju zadatak koji može promeniti tok istorije – putovanje do daleke Kine u potrazi za tajnom proizvodnje svile. Trgovina tako delikatnim i dragocjenim materijalom jedan je od najvećih izvora prihoda Rimskog carstva, ali otkako je car Justinijan započeo rat sa Persijom, putevi su blokirani. Prerušeni u budističke monahe, dvojica špijuna uspijevaju da ukradu larve svilene bube i sakriju ih u šuplje štapove. Svaki korak na povratku u Vizantiju duž čuvenog Puta svile ispunjen je neizvijesnošću i opasnostima. Izdavač je: Laguna.

Roman Žarač Lusije Lihtmajer počunje u ljeto 2014, kada se mlada žena koju je partner upravo napustio seli iz Barselone u Madrid, opsjednuta uvjerenjem da dolazi apokalipsa. Četiri vijeka ranije, istorijska ličnost, Debora Mudi, poznata kao „opasna žena“, bori se protiv predrasuda i puritanizma u Novoj Nizozemskoj, dok istovremeno postaje prva zemljoposjednica. Ipak, ove dvije junakinje imaju više toga zajedničkog nego što se na prvi pogled čini… Izdavač je: Dereta.

Pomorska privreda Boke Kotorske u XVIII vijeku knjiga je koja sabira većinu radova koje je znameniti istoričar Miloš Milošević posvetio istoriji pomorstva u Boki. Nakon uvoda sa poetičnim naslovom „Pomostvo – izvor života na kamenu“, Milošević piše o Profesionalnom formiranju pomoraca u Boki Kotorskoj u 17. i 18. vijeku, kreditiranju pomorske privrede, o događajima i najznaćajnijim porodicama iz Kotora, Perasta, Dobrote, Stoliva i Herceg Novog, o pomorskim elementima u obiteljskom arhivu Balovića iz Perasta.

O herojima Tomasa Karlajla knjiga je koja nam donosi autorov pogled na proces istorije. Karlajlova teorija istorije počiva na vjeri u ljude koje je proviđenje poslalo na svijet. Usredsređujući se isključivo na praktično, i skoro bez zanimanja za apstraktno, on ne voli nikakav filozofski sistem. Za njega su istorijske ličnosti smao heroji, oni koji su pozvani da upravljaju svijetom i da ga vode putem napretka. Karlajl ide tako daleko da tvrdi kako bogovi i proroci nisu ništa drugo nego heroji prošlih vremena, a da su heroji njegovog vremena ovaploćeni u pjesnicima, sveštenicima, književnicima i kraljevima. Izdavač je Talija.

Pomoću upustava „korak po korak“ i smjernica koje se lako prate, priručnik Lude ideje za crtanje – U vrtu razvija crtačku vještinu, istovremeno obezbjeđujući solidnu osnovu za buduće umjetnike. Priručnik sadrži informacije o materijalima koji se koriste, stručnim tehnikama usavršavanja, vještinama koje treba savladati i obilje korisnih savjeta. Vrt je prepun zanimljivosti koje se mogu nacrtati. Nauči da crtaš životinje, ptice i insekte koji žive u tvojoj bašti i širom svijeta. Izdavač su: Mono i Manjana.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije