7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO HN

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, putopisne književnosti, geopolitike knjiga za djecu.

U novom romanu čuvenog Mišela Uelbeka Poništeno, autor ističe neuralgične tačke savremenog društva u rasponu od terorizma, imigracije, političkih spinova i problema sa zdravstvenim sistemom. Uoči predsedničkih izbora u Francuskoj 2027. na mrežama se pojavljuje lažni video pogubljenja ministra ekonomije, jednog od vodećih kandidata. Pol Rezon, ministrov blizak saradnik, pozvan je da sarađuje u istrazi obaveštajnih službi. Dok se nasilje iz virtuelnog preliva u stvaran svijet – teroristički napadi bez presedana potresaju Francusku i čitav svet. Prerušen u intrigantan triler, Poništeno je delo političke kritike, anatomija preteće društvene stvarnosti, provokativan i apokaliptičan roman koji, kao što je i uobičajeno za Uelbeka, nikoga necće ostaviti ravnodušnim. Izdavač je: Booka.

Mohamed Mbukar dobitnik je Gonkurove nagrade na roman Najskrovitiji spomen ljudi. Priča prati mladog senegalskog pisca Dijegana Latira Faja koji 2018. godine u Parizu otkriva mitsku knjigu, Lavirint nečovječnog iz 1938. Njenom autoru, svojedobno prozvanom „crni Rembo“, gubi se svaki trag nakon skandala koji je njegova knjiga pokrenula. Potpuno fasciniran, Dijegan kreće stopama misterioznog pisca, suočavajući se na tom putu s velikim tragedijama poput kolonijalizma. Od savremenog Pariza preko poslijeratne Argentine do senegalskog sela, kakva ga istina čeka u centru tog lavirinta? Izdavač je Booka.

Gledajte kako plešemo je roman u kojoj se Lejla Slimani oslanja na inspirativnu priču svoje porodice. Opisujući postkolonijalni Maroko koji pokušava da prihvati tekovine modernog društva dok se istovremeno grčevito drži svog tradicionalnog identiteta, autorka glasno govori o klasnim razlikama, porodičnim traumama, oslobađanju od stega prošlosti i istraživanju seksualnosti u konzervativnom društvu. U savršenom smjenjivanju mikrokosmosa (porodičnog) i makrokosmosa (nacionalnog), između ženskih tijela i državnih tela, roman Gledajte kako plešemo radikalno ispituje odnose moći. Izdavač je Booka.

Zabavnu i seksi avanturu koja golica sva osjećanja, pod naslovom Zavedi me knjigama, napisala je Kejt Bromli. Život Kare Saliven je ispunjen ljubavlju – iako je izmišljen. Kao spisateljica najprodavanijih ljubavnih romana i uticajna bukstagramerka, smatra da je savršeno prirodno da među koricama knjiga pronađe pravi recept za svoju sreću.Šarmantna je to priča o tome šta se dešava kada spisateljica ljubavnih romana testira djelove zapleta svoje knjige ne bi li ponovo osvojila svoju prvu ljubav, usljed čega joj život postaje neobičniji i bolji od mašte. Ovo nije običan ljubavni roman – ovo je oda tom žanru. Izdavač je Laguna.

Putovanje preko mora kroz Palestinu, Malu Aziju, Srbiju i Francusku knjiga je Bertrandona de la Brokijera. Godine 1432. Bertrandon je otputovao na Bliski istok i vratio se tek iduće godine u Francusku preko Male Azije, Balkanskog poluostrva i Srednje Evrope. U ovom putopisu koji je pisao 22 godine nakon povratka, naglašava da je na put krenuo kako bi se poklonio hrišćanskim svetinjama. Neki drugi izvori, međutim, tvrde da ga je na taj put poslao Filip Dobri kojije želio da zarati sa Turskom, pa je de la Brokijer trebalo da prouči prilike u Turskoj i donese podatke o turskoj vojscii naoružanju. Izdavač je Tailija.

Zatočenici geografije Tima Maršala knjiga je sa deset mapa koje nam govore sve što bi trebalo da znamo o globalnoj politici. U jednoj od najbolje napisanin knjiga ikad na ovu temu autor ispituje Rusiju, Kinu, SAD, Zapadnu Evropu, Afriku, Bliski istok, Indiju i Pakistan, Koreju i Japan, Latinsku Ameriku, Arktik, klimu, mora, planine, rijeke, pustinje i granice, da bi nam obezbijedio kontekst koji često nedostaje te da bismo tako razumijeli šta se događa u svijetu. Maršal objašnjava kako prirodne karakteristike pomenutih zemalja utiču na njihovu snagu i slabosti i na odluke koje donose njihovi lideri. Izdavač je Laguna.

Pomoću upustava „korak po korak“ i smjernica koje se lako prate, priručnik Lude ideje za crtanje – Nošnje i moda razvija crtačku vještinu, istovremeno obezbjeđujući solidnu osnovu za buduće umjetnike. Priručnik sadrži informacije o materijalima koji se koriste, stručnim tehnikama usavršavanja, vještinama koje treba savladati i obilje korisnih savjeta. Sve velike modne kreacije nastaju od obične skice, pa zašto onda odmah ne počneš sa svojom kolekcijom? Prođi kroz najbolje modne trendove i tradicionalne nošnje. Idavač su: Mono i Manjana.

Najčitanije