20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, fantastike, putopisne literature, psihologije, i knjiga za djecu.

Novi majstor italijanske književnosti zove se Vinčenco Latroniko koji je za roman Savršenstva dobio nagradu „Mondelo“ , nakon čega je uslijedio prevod na 17 jezika. Svi žele Anin i Tomov život: kreativan posao bez previše ograničenja, prozračan stan pun biljaka, strast prema hrani i progresivnoj politici, odnos otvoren za seksualne eksperimente, dovoljno novca da putuju, izlasci koji traju do jutra. Međutim, u životu nalik fotografiji savršenih boja i kompozicije, Ana i Tom se ipak osjećaju mučeni dubokim nezadovoljstvom, gonjeni osećajem da im nedostaje… nešto. U provokativnom portretu čitave generacije čiji je život omeđen slikama na društvenim mrežama, Vinčenco Latroniko progovara o željama i razočaranjima, o oprečnosti slike koju imamo o sebi i one koju prikazujemo drugima. Izdavač je: Booka.

Proročica, novi roman Margeret Atvud, pokušava da odgovori na pitanje šta je istina kada različite vizije istine postoje u jednom čovjeku. Mnogi likovi u ovom romanu su dvije strane istog novčića. Nemoguće je biti baš onakav kakvim se predstavljamo ili predstavljati se baš onakvima kakvi smo. U ovom izuzetnom i čudesnom romanu, Margaret Atvud iznova dokazuje zašto je jedna od najvažnijih i najuspešnijih autorki našeg vremena. Izdavač je Laguna.

O, Vilijame, roman je Elizabete Straut, američke spisateljice nagrađene Pulicerovom nagradom. Junakinja, Lusi Barton,. polovinu svog života proživljvava u Njujorku, kao uspješna književnica. Nakon iznenadnog susreta, Vilijam, njen bivši muž i otac njenih ćerki, poziva je da mu se pridruži na putovanju kako bi istražio šokantnu, nedavno otkrivenu, porodničnu tajnu. Lusi preispituje svoju prošlost i sve što je mislila da zna o muškarcu koji je bio u njenom životu decenijama. Roman O, Vilijame, upečatljiv je portretnježnog, složenog, višedecenijskog odnosa i emotivne panorame koja postaje vidljiva tek vremenom. Izdavač je: Booka.

Pečat knjižara SO

Roman Pustinjski princ Pitera Brta postavlja nove standarde fantastike. Prošlo je petnaest godina od završetka rata s demonima, stvorenjima tame koja su od pamtivijeka lovila noću i predstavljala pravu pošast za čovječanstvo. Junaci koji su se pojavili kada su bili najpotrebniji ljudskom rodu ušli su u legendu. Preživjeli se trude da umaknu iz njihove sjenke. „Piter Bret i njegovi likovi vode čitaoca u uzbudljivu, neprestanu jurnjavu kroz daleke predjele, u svijetu prepunom ljubavi i smrti. Izdavač je Laguna.

Dnevnik sa putovanja od Carigrada do Poljske knjiga je u kojoj Ruđer Bošković detaljno opisuje svoje putešestvja. Proputovao je Francusku, Englesku, Flandriju, Holandiju, jedan dio Njemačke, do Poljske odakle je namjeravao da otputuje za Peterburg. Međutim, zima koja je došla nakon mnogih zdravstvenih problema, nagnala ga je da se iz Varšave uputi ka Krakovu, pa da se preko Šlezije i Austrije vrati u Italiju. Na putovanja je kretao da bi bar na neko vrijeme prekinuo svoje naporne poslove, ali možda i više zbog posmatranja, ispitivanja, razmišljanja o stanju prirode, politike, nauke i običaja u različitim zemljama. Izdavač je Talija.

Povezanost književnosti i droge dobija svoj prvi sveobuhvatni tretman u knjizi Markusa Buna Put preterivanja – Povest o piscima na drogama. Oslanjajući se na istoriju, nauku, biografiju, književnu analizu i etnografiju, Brun pokazuje da je koncept korišćenja droge u osnovi interdisciplinaran. Od Homera do danas pisci su tražili inspiraciju u svijetu mašte često preobraženom drogom. Autor prati istoriju odnosa između pisaca i načina na koji su tragali za iskrom inspiracije. Na primjerima Frojda, Voltera, Miltona, Toroa, Sartra i drugih on nam pruža ubjedljivu analizu efekta određenih droga. Izdavač je Clio.

Da li znate kako su nastale ove stvari interaktivna je knjiga u tvrdom povezu, namijenjena mališanima koji uživaju u istraživanju svijeta koji ih okružuje. Na jednostavan i jasan način prikazano je kako su nastale stvari koje svakodnevno koristimo, električne uređaje, kompjutere… Knjiga koja se na svakoj strani pretvara u veliki interaktivni poster, objašnjava kako je nastao novac, kako nastaje elektricitet, kako se pravi automobil, kako se pravi video-igrica, kako se pravi kuća, kako radi internet i mnogo toga još. Izdavač je: Vulkan.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije