23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski napadi na Kijev i Lviv, raketa narušila zračni prostor Poljske

Eksplozija rakete na nebu iznad Kijeva – foto Reuters

Rusija je u nedjelju ispalila rakete i bespilotne letjelice na Ukrajinu, uključujući na prijestolnicu Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lviv, rekli su dužnosnici, a poljska vojska je izvijestila da je jedna od ruskih krstarećih raketa nakratko narušila njen zračni prostor.

Ukrajinske zračne snage uništile su 18 od 29 raketa koje je lansirala Rusija i 25 od 28 jurišnih dronova, objavile su ukrajinske zračne snage na Telegramu, prenosi Reuters.

Nekoliko eksplozija potreslo je Kijev u nedjelju rano ujutro, a ukrajinske snage protuzračne odbrane uništile su oko desetak raketa koje je lansirala Rusija iznad glavnog grada i njegove okolice, naveo je na Telegramu šef kijevske vojne uprave, Serhij Popko.

Dodao je da je u napadu nastala samo manja šteta.

Rusija danima udara po Ukrajini. Svoje napade Moskva predstavlja kao osvetu za ukrajinske napade tokom nedavnih predsjedničkih izbora.

“Već treće jutro prije zore ove sedmice, cijela je Ukrajina pod zračnom uzbunom i savjetuje se da potraži zaklon”, objavila je američka ambasadorica Bridget Brink na mreži X rano u nedjelju.

“Rusija nastavlja neselektivno ispaljivati bespilotne letjelice i rakete ne obazirući se na milione civila, kršeći međunarodno pravo.”

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Jedna od ruskih krstarećih raketa lansiranih na područje Lviva u zapadnoj Ukrajini narušila je zračni prostor Poljske, saopćila je poljska vojska.

“Objekt je ušao u poljski prostor u blizini grada Oserdowa i ostao tamo 39 sekundi”, rekle su oružane snage Poljske na mreži X. “Cijelom tom putanjom promatrali su ga vojni radarski sistemi.”

Gradonačelnik Lviva Andrij Sadovji rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Lviva koji su gađali “kritičnu infrastrukturu”.

Najčitanije