13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, dječje psihologije, istorije, kulinarstva i knjiga za djecu.

Prvo lice jednine zbirka je priča Harukija Murakamija. U njima, kao i u nekim prethodnim Murakamijevim djelima, sve je puno nostalgičnih i sjetnih prisjećanja  na mladalačke ljubavi i doživljaje, a tu su i neizbježni bejzbol, Bitlsi, džez, Šuman. U ovoj zbirci lični događaji zaogrnuti su fikcijom, sa jasnom namjerom da ne možemo odrediti gdje je granica fiktivnog i realnog. Na tom tragu autor tematizuje, ali i relativizuje i druge suprotnosti: uspjeh-neuspjeh, pobjeda-poraz, lijepo-ružno, sreća-nesreća. Ovim temama se na momente bavi i samoironijski, uz kritiku onih koji pretenduju da znaju šta je pisac htio reći. Izdavč je Geopoetika.

Riblja krv roman je Jiržija Hajičeka. Pisan je u ženskom rodu, i vidi se da pisac savršeno poznaje žensku psihu. Priča je ovo o raspadu jedne porodice, a onda i propasti ljudi koji stanuju u okolini nuklearne elektrane Temelin u južnoj Češkoj odakle, zbog bezbjednosnog pojasa, moraju da se sele. Tema selidbe i rušenja sela zbog izgradnje nuklearne elektrane, izgleda stvarna i dan danas, i to ne samo u Češkoj republici. Ipak, ovo nije roman o ekološkoj katastrofi. Ovo je prije svega priča o tri drugarice iz malog sela koje je sudbina udaljila, priča o čežnji za boljim porodičnim odnosima, o silini ljubavi i praštanja. Izdavač je Ammonite.

Krečana, treći po redu roman Tomasa Bernharda, odmah je privukao pažnju ne samo oštre književne kritike već i zahtijevne čitalačke publike. Po mnogima radi se o Bernhardovom najradikalnijem i estetski najuspješnijem djelu. U ovom romanu se po prvi put pojavljuje tema koja će kasnije igrati važnu ulogu kada je ovaj autor u pitanju. Radi se, naime, o razrađivanju i zapisivanju studije koju glavni junak ima u glavi, ali nije sposoban da je stavi na papir. Krečana je portret oskudnosti svakodnevnog života, užasa rutine i njenopg razornog dejstva na ljudski um. Izdavač je Lom.

Kako se čitaju deca knjiga je Jelene Holcer. Današnji roditelji se osjećaju izgubljeno u moru različitih teorija i predloženih stilova vaspitanja. Imaju utisak da se stalno izmišljaju nova dječja prava, a da se prava roditelja nigdje ne spominju. Podijeljena u tri segmenta ova knjiga nudi sveobuhvatan pristup za obavljanje najtežeg posla na svijetu. Pred nama je vodič koji će nas ohrabriti i naučiti da je roditeljstvo putovanje koje ima cilj, ali nema kraj. Nakon čitanja ove knjige roditelji će se osjećati rasterećenijim a zajedničko vrijeme sa djecom biće iskorišćeno na najbolji mogući način. Izdavač je Laguna.

Plakali smo bez suza knjiga je u kojoj nam autor Gideon Grejf prenosi svjedočenja Jevreja iz Aušvica, pripadnika Radnih odreda. Oni koji su preživjeli pakao zvani Aušvic tvrde da niko ne može istinski razumjeti ono što se dešavalo u logoru osim onih koji su to iskusili. Ko god bude čitao odgovore na pronicljiva i značajna pitanja koja je dr Grejf uputio šestorici pripadnika Radnih odreda, neće moći a da ne uzme k srcu njihova svakodnevna iskustva u krematorijumu Aušvic-Birkenaua, svakodnevne živote izložene poput rane zasječene preciznim hirurškim skalpelom. Izdavač je Knjiga komerc.

Posni kuvar na ulju knjiga je prepuna precizno napisanih recepata i ilustrovanih jela koje je priredila monahinja Atanasija Rašić iz manastira Rukumija. Na 150 stranica čekaju nas uputstva za spremanje čorbi, variva i ostalih jela na ulju, recepti za spremanje posne užine, pripremanje jela od pečurki, sirova hrana kao i koje sve kolače i pite možemo napraviti na ulju. Sem recepata u knjizi se nalaze i uputstva za mjerenje namirnica bez vage. Izdavač je Kolor Pres.

Magična vodena bojanka – Novogodišnji praznici pravi je praznični poklon za mališane od tri i više godina. Bojanka je prepuna magičnih crteža koji se mogu bojiti iznova i iznova. Sve što je potrebno je da se nakvasi četkica i brzim potezima nanese voda na crteže. Nakon što to uradimo sačekamo da se osuši prije nego što pređemo na sljedeći. Zakoračimo u svijet novogodišnje čarolije gledajući kako se na stranicama ove magične  bojanke pojavljuju boje. Osim crteža mališane čekaju i mnoge zanimljivosti u vezi sa novogodišnjim praznicima. Izdavač je Laguna.

Najčitanije