23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prepuna sala na premijeri filma “Živi i zdravi” Ivana Marinovića

Živi i zdravi – film Ivana Marinović

Živopisna mediteranska komedija „Živi i zdravi“, čiju režiju i scenario potpisuje Novljanin Ivan Marinović, imao je svjetsku premijru u okviru filmskog festivala u Talinu u Estoniji (Tallinn Black Nights Film Festival), koji se održava od 3 do 19. novembra ove godine.

Kako je saopšteno premijera održana pred prepunim gledalištem, a karte su rasprodate za još dvije projekcije.

Komedija prati mladi par prije i tokom svadbe. Vjenčanje, tradicija, običaj, ali i sukob novog i starog u prelijepom ambijentu primorja Crne Gore prikazani su kroz dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje, i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin. Veliko slavlje pretvara se u „farsu“ sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je naoružanjem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji tog kraja nalažu.

Predstavljajući film, selektor filmskog festivala u Talinu, Edvinas Pukšta o filmu je rekao:„Ova dirljiva i eksplozivna crnogorska komedija ne govori samo o vjenčanju, već dočarava šarmtradicije koji se ironično miješa sa strogim društvenim pravilima, autentičnim lokalnim pjesmama i suludim običajima tokom porodičnih okupljanja. Prikriveno zamijeranje, skrivene  želje, kao i dobro poznate mane, raspiruju žestoki sukob u porodici koja se ne voli.

Ivan Marinović je verovatno jedini Crnogorac koji je sposoban da iz nesreće, jada, sebičnosti, zavisti, bolesti, alkoholizma i pokvarenosti izvučenevjerovatnu i urnebesnu priču. Njegova debitantska komedija “Igla ispod praga” proputovala je više od 50 festivala i uspostavila balkanski standard za komediju.Ovo je vješto napisana drama, koja je okupila impresivan broj talentovanih i nagrađivanih filmskih zvijezda, koja donosi vesele obrte, čudnovate i apsurdne šale, neprikladne situacije, kao i igru lažnih osmijeha.“

„Izuzetno mi je drago što će film Živi i zdravi imati premijeru na ovako prestižnom filmskom festivalu, gdje će publika imati prilikuda se susretnene samo sa mentalitetom našeg podneblja, već i sa filmom koji je punokrvna komedija, kakva može da nikne samo uovom dijelu Evrope.Osim humora koji proizilazi iz mentaliteta i običaja našeg kraja, trudio sam se da ponudim i uvid u ideološki jaz unutar porodice, kao i u neke od suštinskih problema svoje generacije. Vjerujem da ovaj film ima univerzalni karakter u kome se svi mogu prepoznati“, izjavio je ranije reditelj i scenarista Ivan Marinović koji je publici poznat po ostvarenju ”Igla ispod praga”, filmu koji je 2016. godine bio crnogorski kandidat za nagradu Oskar i koji je obišao više od 50 međunarodnih filmskih festivala.

Živi i zdravi – film Ivana Marinovića

Glumačku ekipu čine poznata imena iz regiona – Mirjana Joković, Tihana Lazović, Goran Bogdan, SnježanaSinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović, Dragana Dabović i drugi. Film je sniman u Crnoj Gori na poluostrvu Luštica i Portonovom.

Većinski crnogorski film, ”Živi i zdravi” je ko-podukcija sa još pet zemalja. Partneri su AdriaticWestern iz Crne Gore, SenseProduction iz Srbije, AnalogVision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

Film su podržali Filmski centar Crne Gore, RTCG, Opština Herceg Novi, Portonovirizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i SeeCinemaNetwork.

Film ”Živi i zdravi” već je u toku faze razvoja projekta osvojio dvije nagrade: KrzysztofKieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i ExcelenceAward u okviru Sarajevskog Filmskog festivala.

Festival BlackNightsTallinn, je festival A kategorije, poznat je i kao najveći filmski market na sjeveru Evrope.

Najčitanije