25 C
Kotor

Slušaj online radio

Milatović: Moja namjera je da žičara Kotor-Lovćen dođe i do samog Cetinja

Predsjednik Milatović – foto Služba predsjednika

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je njegova snažna namjera da žičara Kotor – Lovćen dođe do samog Cetinja.

On je na svečanoj sjednici povodom Dana Prijestonice izrazio zadovoljstvo što je kao ministar ekonomskog razvoja potpisao ugovor o izgradnji žičare Kotor-Lovćen.

– Čime smo, uvjeren sam, dali jednu novu razvojnu perspektivu cetinjskom kraju. Moja snažna namjera je da upravo do kraja mandata žičara dodje i do samog Cetinja – kazao je Milatović.

On je u svom obraćanju podsjetio na industrijske gigante koji su u poslijeratnom periodu nikli na Cetnju, poput Oboda, Košute, Tare i Bojane.

– Odnos tadašnjih vlasti prema Cetinju, koji je uslovio njegov kontinuiran ekonomski i društveni razvoj – bila je mjera istinskog poštovanja prema važnosti i nasljeđu koje ovaj grad nosi u sebi. Nažalost, nekontrolisana tranziciona stihija devedesetih, koja je zahvatila čitavu Crnu Goru, ostavila je duboke posljedice po razvoj Cetinja i egzistenciju ljudi koji ovdje žive – naveo je predsjednik.

Pogled iz gondole – žičara Kotor Lovćen

Pomenuti privredni subjekti su ugašeni, gradska infrastruktura u velikoj mjeri ostala zanemarena, a perspektiva Cetinjanki i Cetinjana je dominantno usmjeravana van Prijestonice, dodao je Milatović.

– Upravo zbog toga, danas kada je došlo do promjena i u državi i na Cetinju, državne i lokalne politike primarno moraju biti usmjerene na unaprjeđenje infrastrukture i pokretanje investicionog ciklusa, koji će u simbiozi dovesti do stvaranja uslova za poboljšanje životnog standarda svih stanovnika Cetinja – istakao je.

Prema njegovim riječima, bogato kulturno istorijsko nasljeđe, predivna priroda i blizina mora tri su snažna stuba na kojima Prijestonica treba da temelji svoje razvojne perspektive.

– U naporima koje ulaže nova gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Đuraškovićem, prepoznajem istinsku posvećenost i ogromnu želju da odluke koje donosi lokalna vlast budu u funkciji daljeg razvoja ove zajednice – poručio je predsjendik Milatović.

Podsjetio je da je na protekloj sjednici Senata Prijestonice, kojom sam predsjedavao, usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu, kao dokument kojim se definišu najvažniji infrastrukturni i razvojni projekti Prijestonice.

– Programom je planirana realizacija 11 projekata ukupne vrijednosti 8,75 mil EUR koji se odnose na trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, unaprjeđenje i razvoj komunalne, sportske, turističke i društvene infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta, valorizaciju turističkog potencijala i razvoj ruralnog područja – kazao je, između ostalog Milatović u svom obraćanju.

Najčitanije