21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prezentacija i degustacija – “Komercijalne vrijednosti plavog raka”

Plavi rak
Plavi rak

Prezentacija “Komercijalne vrijednosti plavog raka” koju Javno preduzeće za upravljanje morskim  dobrom i Institut za biologiju mora – Univerzitet Crne Gore  organizuju u srijedu 30. novembra biće održana u Ulcinju u restoranu “Miško” na rijeci Bojani sa početkom u 13 sati i u restoranu  “Aragosta” na Maloj plaži sa početkom u 14:30 sati.

Nakon prezentacije Olivere Marković, naučne saradnice za demersalne resurse iz Instituta za biologiju mora koja se bavi izučavanjem rakova, gosti će biti u  prilici da degustiraju jela bazirana na mesu plavog raka.

Inače, plavi rak (Callinectis sapidus) potiče iz Atlanskog okeana gdje naseljava estuare i plitka obalna područja. Podnosi uslove visokog  saliniteta i temperature, a može da preživi niske koncentracije  kiseonika. Dobar je plivač i ima veliki reproduktivni potencijal. Spada  u najinvazivnije morske vrste u Mediteranu u koji je dospio putem  balastnih voda. Ovaj rak je prisutan u Jadranu već duže vrijeme, no njegova populacija se tek nedavno počela brojčano povećavati. U Crnoj Gori, plavi rak je primjećen na više lokacija, na ušću rijeke Bojane  u Ulcinju, kod Jaza u Budvi i u Boki Kotorskoj, u Tivatskom zalivu. Meso plavog raka je jestivo, izuzetno kvalitetno i ukusno, zbog čega je potencijalno privredno isplativa vrsta.

Cilj ove kampanje je da se ribarima, vlasnicima restorana i lokalnom stanovništvu prezentiraju informacije o ovoj novoj vrsti u našem moru koja za razliku od drugih invazivnih vrsta morskih organizama predstavlja novi potencijal za izlov i komercijalno korišćenje.

Najčitanije