14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Prezentacija novih tematskih turističkih staza u regionu Boke i zapadne Hercegovine

Austrougarska tvrđava Goražda u blizini Tivta – foto www.fort-net.org

Crna Gora je donila novi turistički proizvod – tzv. FORT NET tematske staze, koja su osmišljene kroz projekat „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do Austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori“ (FORT-NET), u okviru IPA prekograničnog programa Crna Gora – Bosna i Hercegovina.

Tim povodom do kraja mjeseca biće organizovane dvije tzv. FAM ture za upoznavanje  ovih tematskih staza od kojih se jedna nalazi na teriotoriji Crne Gore (prvenstveno u planinskom zaleđu Boke i unutar samog zaliva), a druga na teritoriji BiH u zapadnoj Hercegovini.

FAM tura je namijenjena za sve zainteresovane novinare, putopisne blogere, influensere iz oblasti turizma, kao i predstavnike turističkih agencija koji žele da se upoznaju sa novom kulturno-turističkom rutom, a koja interpretira evropsku kulturnu baštinu i nasljeđe iz srednjovjekovnog i Austrougarskog perioda.  Događaj će se organizovati u dva modula, jedan u Zapadnoj Hercegovini (13-16.septembra) i drugi u Crnoj Gori (20-23.septembra), a učesnici mogu odabrati koji modul žele da isprate. Za vrijeme održavanja modula, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa bogatim nasljeđem, atraktivnim lokalitetima i novim pješačkim stazama koje čine turistički proizvod kreiran kroz ovaj projekat.

Organizatori FAM ture su projektni partneri – Grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore.

Što se novih FORT NET tematskih turističkih staze u Crnoj Gori tiče, one obuhvataju obilazak nekoliko tematskih puteva nazvanih “Tvrđave i vrhovi Krivošija”, “Tvrđave iznad Perasta i Risna” “Čuvari planinskih prevoja”, “Vojni grad Crkvice” i  “Pet moćnih tvrđava”, a koje se nalaze na podrulju sjeverozapadnog zaleđa Boke, ili u samom zalivi, odnosno na poluostrvu Luštica.

Jedna od staza uvrštenih u FRT NET projekat foto www.fort-net.org

Tokom dva dana trajanja predstojeće FAM ture za novinare i turističke poslenike, krajem mjeseca kojima će ove staze biti zvanično inaugurisane, učesnici će biti u prilici da, u najvećoj mjeri pješačeći dobro markiranim stazama i putevima koje je u zaleđu Boke u drugoj polovini 19. i prvim decenijama 20.vijeka izgradila Austro-Ugarska,  obiđu prevoj Grkavac i vidikovac Ledenice, obiđu stare autsrougarske tvrđave Šanik, Vranovo brdo, Kom, Stražnik i Dvrsnik u sjeverozapadnom dijelu zaleđa Boke, odnosno tvrđave Vrmac i Goražda u istočnom dijelu zaliva, te tvrđave Luštica, Kabala i Grabovcac na luštičkom poluostrvu. Obići će i nekadašnji vojni logor – odnosno čitav nekadašnji mali grad koji je Autro.-Ugarska bila napravila na Crkvicama, Grahovo, odnosno Bigovu, te se upoznati se sa drugim manje poznatim zanimljivostima i atrakcijama ovog regiona na kojem je nekada funkcionisao kompleksan fortifikacioni i odbrambeni sistem austrougarske “Primorske tvrđave Boka Kotorka” kako je bilo njegovo zvanično ime.

U BiH ture pored osatloga, obuhvataju posjete Širokom Brijegu, starom gradu Kruševac i kanjonu rijek Lištice, posjete Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu, starog grada Blagaja i izvora rijeke Bune, obilazak starog grada Počitelja, tvrđave hercega Stjepana Kosače, Arheološkog muzeja Humac, rimskog vojnog logora u Humcu, vodopada Kravica, rimskog kompleksa Mogorjelo kod Čapljine i starog grada Vidoškog kod Stoca.

Tvrđava Kom -www.fort-net.org

Inače, projekat „FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori”  sprovodi se u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Opšti cilj projekta je doprinijeti poboljšanju kvaliteta i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Projekat je počeo sa implementacijom 1. oktobra 2019. godine i realizuje se tokom 24 mjeseci, a u sklopu tih aktivnosti urađen je i poseban web sajt koji turistima daje obilje informacija o ovim turama, istorijskog baštini i prelijepoj prirodi kroz koju vode ove tematske staze, ali i o drugim lokalnim atrakcijama, gastronomiji, ugostiteljskim i smještajnim objektima duž staza. Projekat sprovodi Grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore. Ukupna vrijednost  “FORT-NET” projekta je 470.000 eura, od čega Evropska Unija obezbjeđuje 400.000 eura.

Ovim projektom se namjeravaju poboljšati uslovi za stvaranje održive i originalne turističke ponude koja se temelji na kulturnoj baštini smještenoj na periferiji urbanih središta i u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore. “FORT-NET” će doprinijeti i jačanju informisanosti turista o ponudi prekograničnog područja i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije. Takođe, doći će i do unapređenja prekogranične suradnje među nosiocima aktivnosti ove regije i jačanja svijesti lokalnog stanovništva o značaju svestrane prekogranične razmjene. Ovo će doprinijeti da se potencijal prekogranične regije Bosne i Hercegovine i Crne Gore prepozna kao dio strategije ekonomskog razvoja regiona.

Izvor:S.L.

Najčitanije