15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Prihranjivanje plaža u Boki Kotorskoj pijeskom iz Morače se nastavlja…

Prihranjivanje plaža u Boki Kotorskoj i ovih dana se i dalje nesmetano nastavlja. Juče smo zabilježili novu akciju na popularnoj tivatskoj plaži Luka Stevovića gdje su dovezli nove količine pijeska iz rijeke Morače kako bi prihranili plažu.

Akciju da bi turistma i domaćima pružili bolje uslove uživanja na plaži, ove godine zvanično ne realizuje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, koje je to redovno činilo u proteklom periodu, na djelu je pravi organizovani ekološki kriminal, čitaj zločin, pred kojim godinama svi zatvaraju oči.

Zbog čega?

Zbog privatnih interesa!

Nasipanjem plaža mnogi zakupci su uduplali površinu na kojima kasnije postavljaju mobilijar i naplaćuju njegovo korišćenje ili nude ugostiteljske usluge. Rose i Kumbor u Herceg Novom, Seljanovo u Tivtu, pomenuta Luka kod Plavde, Žuta plaža u Kotoru, samo su neki od takvih primjera devastacije prirode radi privatnih komercijalnih interesa u Boki…

Prihranivanje plaža – foto Boka news

Prethodna vlast i JP Morsko dobro ovu vrstu „prihranjivanja turizma“ apsloutno su aminovali. Nova vlast neće da se miješa u svoj posao ali očigledno nema ništa protiv, kao ni inspekcijske službe u ovom slučaju Opštine Tivat, vjerovatno nisu nadležni kao ni oni prije.

Prihranivanje plaža – foto Boka news

Pred turističku sezonu našem portalu direktor IBM dr Aleksandar Joksimović izjavio je:

„Generalni stav Instituta je da je ovo veoma štetna aktivnost za živi svijet u zalivu, odnosno u njegovom priobalnom dijelu. Jasno je da je erozija konstantan proces i da na nekim lokacijama treba prihranjivati plaže da ne bi došlo do većih oštećenja priobalne  infrastrukture, međutim u poslednjim godinama ovaj je proces dosta zloupotrebljen odnosno, primjenjivao se i tamo gdje nije bilo potrebe, a sve pod izgovorom povećanja turističkih kapaciteta“.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore nikada ne uvaži stav naučnika koji se bave morem i najbolje ga poznaju, te uvijek odobre ove aktivnosti.

Postavlja se pitanje zbog čega postoje?

Odgovor je odavno jasan da bi odobrili aktivnosti.

Zbog čega?

Samo interes i profit su presudni, druge logike nema.

Decenijama domaći i turisti su se kupali na prirodnim plažama bez priharanjivanja i pijeska iz Morače. Nikome ništa nije falilo, možda je nekoga neki račić uštipnuo, ali više neće!!!

Na kraju, ko pita za biodiverzitet, ko mari za dva tri račića, školjku, more koje nam je toliko toga dalo…

Izvor:M.M.

Najčitanije