12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Primorac” danas slavi sto godina postojanja

100 godina Primorca

O slavnim trenucima Primorca iz Kotora, njegovim legendama i svima koji su dio klupske istorije, može se napisati na stotine redaka, uz posebne osjećaje lokalpatriotizma, ali i sjete na vremena kada su Primorac i Kotor bili više od kluba i grada.

S pravom je Primorac nazivan drugom porodicom, a nekima je, prisjetiće se stariji sugrađani, bio i jedina, pružajući im utočiste i budućnost.

Upravo te i storije koje odišu druženjem i odrastanjem brojnih kotorskih generacija najsnažniji su odraz stogodišnje opstojnosti kluba, gdje su pripadnost gradu, međusobno uvažavanje i građanska svijest obaveza i konstanta.

Nekoliko je prelomnih trenutaka u razvoju kluba, kao i pojedinaca koji su fanatičnom posvećenošću, a nadasve vizionarstvu doprinijeli svjetskoj prepoznatljivosti Primorca. Ime najvećeg vizionara kluba, doslovno zaljubljenog u zvijezde, zahtijeva da bude izdvojeno, kako bismo danas, 30. jula, na dan zvaničnog osnivanja Primorca, odali poštovanje njegovom utemeljenju kotorskog sporta. Prof. dr Leopold Netović zakotrljao je prvu loptu u Kotoru, oplemenivši višestoljetnji kotorski gen sportskim vještinama, te zasigurno zvijezdama vođen stvorio i evropskog šampiona kojeg bez ustezanja zovemo živim simbolom grada Kotora.

Slavni trenuci koje danas slavimo ilustruju zlatnu medalju kotorskog sporta koja, realnost je takva, ima i svoje naličje. Nedovoljno istražena klupska istorija, nepostojanje monografije, bez spomenika osnivačima, a savremeno ljetnje plivalište još daleko. Trenutak koji živimo nosi neizvjesnost za Primorac koji se često, pamti prošlost, borio da obezbijedi elementarnu egzistenciju.

A odgovorne, zaista, nije potrebno tražiti isključivo u nekadašnjim i sadašnjoj gradskoj vlasti, već u svima nama, glasnim štovateljima kluba, jer se Primorac ne može i ne smije voljeti površno, deklarativno i sporadično. Ljubav prema Primorcu, ljubav je prema Kotoru! Stalna i neponovljiva!

Dan je od slavlja i evociranja uspomena na drage nam sugrađane koje su živjeli za klub i grad. A veličajući prošlost, prihvatimo da se sljedećih sto godina Primorca gradi već od danas. Budućnost Primorca u rukama je generacija Kotoranki i Kotorana ovog trenutka!

Sretan jubilej!

/Nikola DONČIĆ/

Najčitanije