9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pripreme za bolji i kvalitetniji trajektni prevoz tokom ljeta

Trajekt Ruka pravde

Povlašćene karte za prevoz trajektom koristi 1.047 Hercegnovljana i 435 građana Tivta



Trajekt Lepetane – Kamenari povezuje dvije strane Boke Kotorske i omogućava da se put između Herceg Novog i Tivta skrati za oko 45 minuta vožnje. Od 5. maja, kada je Morsko dobro preuzelo gazdovanje trajektnom linijom, do 31. decembra na liniji  Kamenari – Lepetane prevezeno je 1.181.921 vozilo. To je donelo prihod nešto veći od  6.290.000 eura. Vansezonski, zimski period Morsko dobro sada koristi da se dobro pripremi za predstojeće ljetnje gužve, da pripremi trajekte, uredi prilaze, obezbedi kadrove, kaže Goran Pejović, rukovodilac sektora za pomorski i priobalni prevoz.

„Od 8 trajekata kojima gazduje Morsko dobro: „Ruka pravde“, „Igalo“, „Kotor“, „30.avgust“, „Grbalj,“ „Lepetane“, dva broda poslata su na  generalni remont u Hrvatsku i time praktično počinje priprema za narednu turističku sezonu. Očekivanja su da će ovog ljeta broj turista nadmašiti dosadašnje, tako da je počela i obuka mladih kapetana da sve bude spremno za prevoz turista od maja do septembra. Da sve bude kako bi trebalo brine oko 100 zaposlenih u sektoru za pomorski i priobalni saobraćaj u Morskom dobru. U planu je da se do ljeta u Lepetanima uredi pristanište za trejekte, ali i da se uradi još jedna saobraćajna traka pokraj mora, kako bi se rasteretio sadašnji prilaz, izbjegle gužve i duge kolone vozila i uredio saobraćaj koji se i sada odvija otežano prilikom ukrcavanja i iskrcavanja vozila.“

Goran Pejović, rukovodilac sektora za pomorski i priobalni prevoz kaže da među putnicima ima i dosta zloupotreba.

Goran Pejović

„Primjetili smo  značajan broj zloupotreba kartica koje mi izdajemo kao povlašćene, bilo da se radi o građanima Herceg Novog ili Tivta,  o mjesečnim kartama ili o kartama za besplatan prevoz. Dešavalo nam se na mjesečnim kartama da stranka kupi kartu i posle desetak dana kaže da mora da putuje, neće biti tu 15, 20 dana, tako da neće koristiti trajekt i traži da joj vratimo novac. Mi tu mogućnost nemamo. Cijena karte za male automobile sada je 3 eura, a karta za povlašćeni prevoz trajektom za građane Herceg Novog i Tivta košta 2 eura. Bilo je slučajeva preprodaje i tih povlašćenih karata. Ima primera da oni kupe tu povlašćenu kartu  za 2 eura i prodaju je čovjeku pored sebe za 3. Mi to, normalno, sankcionišemo. Po pravilu, oduzimamo karticu, blokiramo je softverski. Isto tako, povlašćene, pa čak i besplatne karte daju jedni drugima, što takođe nije dozvoljeno. Te karte može da koristi samo vlasnik automobila sa registarskim oznakama koje su prijavljene. Ima svakodnevnih situacija u kojima dolazi do nervoze i vike zbog karata, ali i zbog nestrpljenja putnika da uđu na trajekt odmah. MI zato apelujemo na građane sa povlašćenim karticama da ih koriste onako kako je propisano i molimo ih da budu malo strpljiviji, jer sada, zaista nema dugih čekanja i trajektni saobraćaj se odvija normalno.“ – kaže Pejović.

Trajekt

Na ovoj liniji sada rade 3 trajekta koji mogu da povezu i do 50 putničkih vozila, u ljetnjim uslovima će broj brodova sigurno biti dupliran. Kartu za trajekt ne plaćaju vozila hitne pomoći, policije, vatrogasaca, vojske Crne Gore, kao i osobe sa invaliditetom koja na vozilu moraju imatu oznaku. Izdato je 95 besplatnih karata za osobe sa invaliditetom. Mjesečnom kartom od 100 eura za mali automobil dozvoljeno je 50 prelazaka trajektom u jednom pravcu mjesečno, dok je za stanovnike Tivta i Herceg Novog predviđena povlašćena cjelogodišnja karta za putničke automobile i motocikle od tri, odnosno 1,5 eura.

Povlašćene karte za prevoz trajektom koristi 1.047 Hercegnovljana i 435 građana Tivta.

Najčitanije