18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pripreme za izgradnju Jadransko-jonske autoceste – Dionica Počitelj-Stolac

autocesta-Hercegovina

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš investitora JP Autoceste FBiH za projekt izgradnje dijela Jadransko-jonske autoceste – dionica Počitelj-Stolac. Obrađivač zahtjeva je Ecoplan iz Mostara.

Jadransko-jonska autocesta je dio europske transportne mreže na širem području jugoistočne Europe, a uključuje države: Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Italiju, Sloveniju i Grčku. Osnovna zamisao izgradnje ovakvog transportnog koridora je otvaranje mogućnosti razvoja regionalnih tržišta koja se nalaze na generalnim transportnim osovinama od Europe prema Aziji.

Trasa autoceste u FBiH prema idejnom rješenju ima početak u interregionalnom čvoru Počitelj kojim se povezuje buduća trasa Jadransko-jonske autoceste sa trasom autoceste na koridoru Vc, a završava na granici s Crnom Gorom. Ukupna duljina Jadransko-jonske autoceste kroz BiH je 102,6 km, od čega je u Federaciji 39,6 km.

Predmet ovog Zahtjeva je dionica Počitelj-Stolac ukupne duljine 23,25 km. Trasa se od čvora Počitelj (općina Čapljina) pruža u pravcu juga, ide obodom platoa Dubrava, u blizini naseljenih mjesta Domanovići, Šuskovo naselje i Opličići, prati kanjon Bregave sa sjeverne strane i kod Tasine pećine u općini Stolac prelazi preko rijeke Bregave.

Trasa je na ovom dijelu većinom u niskim nasipima ili u blagim usjecima, te nema kolizija s postojećim stambenim objektima s obzirom na to da prolazi pretežno nenaseljenim područjem, odnosno iza postojećih naselja. Na mjestima gdje je cesta u koliziji s postojećim prometnicama, predviđeni su potputnjaci. Trasa na ovoj dionici ne zauzima plodno zemljište ili ga zauzima u vrlo malom obuhvatu.

U nastavku, nakon prelaska Bregave, trasa ide platoom pored manjih naselja u sklopu naseljenih mjesta Kruševo i Bjelojevići, nakon kojih je planirano čvorište za Neum i Stolac. Na stacionaži km 11+250 desno i km 12+000 lijevo, projektirana su odmorišta PUO Kruševo.

Na predmetnoj dionici autoceste predviđena je izgradnja sljedećih objekata:

– 4 mosta/vijadukta ukupne duljine 2.081 m
– 7 potputnjaka i 1 natputnjak
– 1 tunel duljine 990 m
– 1 COPK (Centar za upravljanje i kontrolu prometa) uz čvorište Neum-Stolac
– 2 CP (cestarinska prolaza)
– Putno odmorište Kruševo

Predmetna dionica JJAC povezana je s koridorom Vc preko interregionalnog čvora Počitelj, pa je s tim u vezi moguća pojava kumulativnih utjecaja u obliku: kumulativnog porasta nivoa buke, kumulativnog efekta nastanka otpada, kumulativnog utjecaja na tlo te emisije zagađujućih tvari u zrak zbog sagorijevanja goriva i prašine s gradilišta, te emisije buke i vibracija što može dovesti do uznemiravanja stanovništva u okolnim naseljima.

Projekt bi mogao imati kumulativni utjecaj s već postojećim i odobrenim projektima, kao što su izgradnja dionica autoceste u Koridoru Vc na području Počitelja (dionica Buna-Počitelj, te dionica Počitelj-Zvirovići), s obzirom da će trasa JJAC biti povezana s autocestom u Koridoru VC preko interregionalnog čvora Počitelj.

Također, u neposrednoj blizini prolazi magistrala cesta M6 Stolac-Čapljina i nekoliko lokalnih puteva, prenosi caportal.net.

Izvor:eKapija
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije