7 C
Kotor

Slušaj online radio

Priznanje za Ivana Marovića i film “Sirin”: Nagrada za najbolju muziku na festivalu u Italiji

Ivan Marović

Nagradu za najbolju muziku na Otranto filmskom festivalu u Italiji, osvojio je film “Sirin” u režiji Senada Šahmanovića, za koji muziku potpisuje crnogorski kompozitor Ivan Marović, džez pijanista i kompozitor, Tivćanin koji trenutno živi i radi u Berlinu.

U Marovićevo ime, nagradu je na zatvaranju festivala, primila glumica Lidija Kordić.

Muzika filmu “Sirin” daje posebnu dramaturgiju, ali i emociju, te gledaoce tokom čitavog filma vodi kroz priču, otkrivajući različite puteve, dubinske emocije, težnje i strepnje, savršeno ukomponovane u svaki kadar. Važno je spomenuti da i tišina igra važnu ulogu, pa se može zaključiti da muzika ni u jednom trenutku ne izaziva zasićenje ili nadjačava samu radnju, već se suptilno provlači poput tihog lika, da bi se kulminacija desila na samom kraju.

Debitantsko dugometražno ostvarenje reditelja Šahmanovića ovogodišnji je crnogorski predstavnik za Oskara. Nakon svjetske premijere na Sarajevo film festivalu, crnogorske na Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festivalu, do sada je prikazan na brojnim drugim u regionu, ali i svijetu.

Ivan Marović

Scenario potpisuju reditelj Šahmanović i Klaudija Bottino, a radnja prati Natali koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova devedesetih.

“Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru”, navodi se u sinopsisu.

Uloge tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

/J.Kontić/

Izvor:Vijesti

Najčitanije