16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Orke potopile jedrilicu u Gibraltarskom tjesnacu

opasno – kit

Orke, poznate i kao “kitovi ubojice”, potopile su jedrilicu koja je plovila između Španjolske i Maroka, što je posljednji u nizu učestalih “napada” na brodice zabilježenih od ljeta 2020. i prvi u kojem je brodica završila potopljena.

Jedrilica “Grazie Mamma II” potonula je tokom spašavanja posade u Gibraltarskom tjesnacu 31. oktobra, izvijestila je preko društvenih mreža poljska kompanija Morskie Mile.

Ta kompanija specijalizirana za turistička putovanja javila je o prvom potonuću neke brodice u tim vodama uslijed udara orki.

– Jedrilicu je napalo jato orki. Udarale su kobilicu za usmjeravanje brodice tokom 45 minuta, nanijevši ozbiljnu štetu i rupe na trupu, saopštila je Morskie Mile.

Kapetan jedrilice je zatim nazvao spasilačku službu.

– Kapetan, posada, spasilačka služba i pripadnici marokanske mornarice nastojali su odvući oštećenu jedrilicu u luku Tanger Med, no ona se potopila na ulazu u luku, dodala je kompanija.

Posada jedrilice se neozlijeđena i zdrava vratila u Španjolsku.

Takvo ponašanje orki intenziviralo se od ljeta 2020. u vodama Španjolske i Portugala, a znanstvenici nastoje objasniti taj fenomen.

Eva Chiara Carpinelli
, predsjednica udruge Nereide, koja prati kretanja orki i kitova na prijelazu iz Sredozemnog mora u Atlantski ocean, kaže kako orke ne napadaju ljude.

– To se dogodilo jedino kada su im ljudi htjeli oduzeti slobodu, kada bi ih pokušali zarobiti”, napominje Carpinelli u španjolskom primorskom gradiću Tarifa ispred kojeg često plivaju orke.

Jata orki migriraju prolazeći kroz tamošnje vode u kojima je zadnjih godina sve gušći brodski promet.

– Brodovi koji prolaze, a pri tome ne poštuju udaljenost od orki, te im smetaju, predstavljaju opasnost za te životinje, napominje Carpinelli.

U Španjolskoj je potrebno pridržavati se zakonom utvrđenog propisa o približavanju. Udruga Nereide brine ondje o zaštiti okoliša, očuvanju životinjskih i biljnih vrsta, te podučava o tome djecu u školama.

– Najveća opasnost za orke, kao i sve kitove, su zagađenje mora, klimatske promjene, pomorski promet i njihovo zarobljavanje, upozorava Carpinelli.

Morski biolog Bruno Díaz, direktor istraživačkog centra u sjevernom gradu Pontevedri, kaže da se orke naprosto nekada samo igraju.

– Zabavljaju se nauštrb posade jedrilica. Kormilo se pomiče pa zbog toga pod morem izaziva najviše pozornosti. Orkama je stoga ono najzanimljivije i najdostupnije tijekom te njihove zabave, koja završi lomom kormila, objašnjava.

Jedrilicama su u mnogim slučajevima bila slomljena kormila.

CIRCE, organizacija za proučavanje i informiranje o kitovima, surađuje sa španjolskim ministarstvom ekološke tranzicije oko orki.

Ta organizacija skuplja podatke o kretanjima orki, pa svaki tjedan objavljuje kartu, koja se zatim dostavlja moreplovcima kako bi se smanjio rizik od susreta s njima.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije