10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Procesijom proslavljen Sveti Tripun, zaštitnik Kotora i biskupije

Vanjska proslava Svetog Tripuna zaštitnika biskupije i grada Kotora, održana je u nedjelju 1209. put, u prisustvu velikog broja hodočasnika, građana i vjernika Boke Kotorske.

Ceremonijalom ispred glavnih gradskih vrata, raportom i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom je formiran odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji Gradske muzike Kotora i Tivta  uputio pred katedralu Svetog Tripuna.

Admiralu Bokeljske mornarice Antunu Sbutegi predat je raport, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska Mornarica odigrala tradicionalno kolo Svetog Tripuna.

Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je monsinjor Agidius Zsifkovics, biskup Eisenstadt-a (Austrija).

Proslava Svetog Tripuna 2018.

Brojne vjernike, visoke goste i biskupe koji su prisustvovali misnom slavlju pozdravio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, kao i ministre iz vlade Crne Gore, te ministricu kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja će se večeras u Kotoru razgovarati sa crnogorskim kolegom ministrom kulture Aleksandrom Bogdanović o upisu Bokeljske mornarice na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Proslava Svetog Tripuna 2018.

Nakon mise, ulicama Kotora prošla je procesija u kojoj su moći Svetog Tripuna nosili mornari Bokeljske mornarice. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika iz regiona, Šibenika, Murtera, Dubrovnika, Splita, građana Kotora i Boke Kotorske koji su došli odati počast Svetom Tripunu zaštitniku grada Kotora i biskupije.

Sveti Tripun koji se slavi 3. februara, odlukom Kotorske biskupije od 2000. slavi se vanjskom proslavom, procesijom ulicama grada prve nedjelje nakon trećeg februara, jer je to neradni dan.

Ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek: Važno je da sam tekst nominacije reflektira pravu povjest Bokeljske mornarice i sve one koji su očuvali tradiciju …

Proslava Svetog Tripuna 2018.

U izjavi za Hinu  nakon procesije ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kazala je da je Bokeljska mornarica zaštićena u Crnoj Gori kao dio nematerijalne kulturne baštine, a da se bratovštine njeguju i u Hrvatskoj više od sto godina, te da će planirani upis biti rezultat dobre suradnje naših dviju država.

„Važno je da sam tekst nominacije reflektira pravu povjest Bokeljske mornarice i sve one koji su očuvali tradiciju a to su katolici,  Hrvati  i Kotorska biskupija. Najvažnjije je da ta nominacija i upis reflektira svo to vrijeme, stoljeća kroz koje su Bokelji, Hrvati i drugi koji su tu živjeli njegovali to kulturno dobro“ kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije