16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Profesor i dekan Pomorskog fakulteta Kotor Špiro Ivošević dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore

Profesor i dekan Pomorskog fakulteta Kotor Špiro Ivošević

Profesor i dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore (UCG) za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Pomorskom fakultetu Kotor, u 2021. godini.

„Ovo priznanje doživljavam kao rezultat trogodišnjeg vrijednog rada na inovativnom projektu EUREKA (PROCHA SMA E! 13080), koji je finansiran od strane Ministarstva ekonomskog razvoja, a zasniva se na istraživanju mogućnosti primjene materijala sa memorijskim oblikom u nautičkoj industriji“, kazao je profesor Ivošević povodom nagrade koju mu je uručio rektor prof. dr Vladimir Božović.

Na Pomorskom fakultetu Kotor se već godinama kontinuirao i profesionalno kroz Sistem kvaliteta ISO 9001 : 2015 normiraju, analiziraju i dokumentuju stručna, nastavna i naučnoistraživačka dostignuća zaposlenih. Shodno tome, uvidom istraživača sa Fakulteta za ovu nagradu su profesora Ivoševića  nominovali rezultati ostvareni tokom 2020/21. godine, i to: 4 (četiri) rada u kategoriji SCI, 1 (jedan) rad u međunarodnoj monografiji, 6 (šest) radova na međunarodnim konferencijama, te rukovodstvo i članstvo u timu za 4 (četiri) međunarodna i 3 (tri) bilateralna projekta.

On je na prvom mjestu zahvalio  kolegama sa Pomorskog fakulteta Kotor na prijedlogu za dobijanje priznanja, a posebno Rektoru i Univerzitetu Crne Gore na promovisanju vrijednosti koje simbolizuje ovo priznanje.

„Smatram da su u naučnoistraživačkom radu od ključne važnosti inovativnost i preduzetništvo, kao i  stvaralački duh i kreativnost u realizovanju ideja, te nužno povezivanje sa kolegama iz struke i istraživačima sa renomiranih univerzitetskih i drugih institucionalnih adresa iz Crne Gore, regiona i iz cijelog svijeta. Koautorstvo je dodata vrijednost svih objavljenih radova i ovom prilikom se zahvaljujem dragim kolegama na saradnji“, kazao je profesor Ivošević.

U projektne aktivnosti, profesor Ivošević je uključio i studente magistarskih i doktorskih studija i stvorio resurse da kroz realna istraživanja grade svoju akademsku karijeru. „Multidisciplinarnost istraživanja u pomorstvu kao imperativ nameće  uključivanje istraživača sa partnerskih institucija, tako da sa ponosom ističem dugogodišnju projektnu saradnju sa kolegama iz regiona i šire“, smatra profesor Ivošević.

Pomorski fakultet Kotor

Za njega su najveći izazovi u protekloj godini bili vezani za realizaciju naučnoistraživačkog rada u uslovima pandemije, kada su događaji, kao što je to bilo njegovo uvodno predavanje elektronskim putem, „na daljinu“, na Međunarodnoj konferenciji SMATECH 2021,  u Glazgovu, za koji je značajno da se održi neposredno, za pomorsku industriju i nauku , posebno u pogledu direktne komunikacije, razmjene iskustava i ideja.

Uspjeh profesora Ivoševića, ujedno reflektuje i uspješnost Pomorskog fakulteta Kotor na čijem je čelu. Ove godine, uz maksimalnu uključenost menadžmenta i zaposlenih na Fakultetu, u Kotoru je okupljen veliki broj naučnih radnika i stručnjaka na prvoj međunarodnoj konferenciji pomorskih nauka „KIMC 2021“.

Zahvaljujući brojnim projektnim aktivnostima, Fakultet jača svoje naučne kapacitete kroz saradnju sa srodnim institucijama iz regiona i Evrope, omogućavajući svim kolegama priliku da razvijaju svoje akademske kapacitete.

„Posebno mi je zadovoljstvo što upravo ovakvi vidovi saradnje rezultiraju sve većim brojem radova kolega profesora i saradnika, pa i studenata, u renomiranim naučnim časopisima. Posebno ističem uspjeh studenata postdiplomskih studija, koji uz kvalitetno mentorstvo, učestvuju na sve više naučnih konferencija. Vjerujem da smo time uspjeli u namjeri da što ranije pripremamo i izgrađujemo mlade akademske snage našeg Univerziteta i da im brže otvaramo puteve nauke i istraživanja. Tome ide u prilog i značajan broj doktoranada na Pomorskom fakultetu Kotor, koji se povećava iz godine u godinu, stvarajući pretpostavke za razvoj održivog pomorskog obrazovanja i pomorske privrede“, zaključuje profesor Ivošević.

Za nagradu, profesor Ivošević kaže da je potvrda da su rad i istrajnost osnova razvoja i postizanja velikih djela, te da je svakako motiv da nastavi sa sličnim aktivnostima i ubuduće.

Izvor:UCG
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije