22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Proglašavaju Platamune parkom prirode

Platamuni-sa jugozapadne-strane / foto D. Varda

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspislao je javni poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu akta o proglašenju zaštićenog područja “Platamuni” i Nacrtu Studije zaštite, koja traje do  17. decembra.

Poziv su uputili naučnoj i stručnoj javnosti, naučno-istraživačkim ustanovama i ustanovama visokog obrazovanja, privrednim subjektima, nevladinim organizacijama, udruženjima, građanima i svim zainteresovanim subjektima.

Odlukom je planirano proglasiti zaštićenim prirodnim dobrom – zaštićenim područjem od nacionalnog značaja morski akv atorijum i obala na dijelu Donjeg Grblja u opštini Kotor pod nazivom Park prirode “Platamuni”.

Park prirode “Platamuni” predstavlja Integrisano obalno i morsko zaštićeno područje koje se svrstava u IV kategoriju zaštićenih područja u koju spadaju područja u kojima su zaštićene divlje vrste biljaka i životinja i njihova staništa u kojima se upravlja radi njihove zaštite.

Ukupna površina Parka prirode “Platamuni” iznosla bi 1.091,73ha, od čega je u morskom dijelu 285,08ha u II zoni zaštite i 775,87ha u III zoni zaštite, dok je u kopnenom – obalnom dijelu u III zoni zaštite 3,08ha (3) Ukupna dužina granice budućeg Parka prirode “Platamuni” iznosi 28,589 km.

Područje Parka prirode “Platamuni” predstavlja dio priobalnog mora sa pripadajućom obalom između zaliva Trašte – Rta Žabica na sjeverozapadu i Rta Platamuni kod plaže Ploče na jugoistoku, u kome se štite zaštićene i ekološki značajne morske i obalne vrste i staništa.

Prostor Parka prirode “Platamuni” stavlja se pod zaštitu u cilju stvaranja uslova za opstanak i dugoročnu zaštitu velikog broja vrsta i staništa značajnih za zaštitu, piše u Nacrtu akta.

Najčitanije