26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat ADRINET: Italijanski ribari u posjeti Herceg Novom

Adrinet

U okviru aktivnosti koje Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi  sprovodi na EU projektu ADRINET, predstavnici opštine Kastro iz Italije boravili su tri dana u Herceg Novom.

Projekat na kojem su ove dvije opštine partneri ima za cilj bolju zaštitu jadranskog podmorja.

Boravak italijanskih partnera u Herceg Novom bio je u vidu studijske posjete, tokom koje su gosti bili u prilici da sa predstavnicima Opštine Herceg Novi i lokalnim ribarima razgovaraju o razvoju ribarstva, uključivanju tradicionalnog ribarstva u lokalnu turističku ponudu, očuvanju ribljeg fonda i zaštiti podmorja. Posjetili su i Gradsku luku Herceg Novi i Institut za biologiju mora u Kotoru.

„Vrijedi istaći da su među predstavnicima Kastra pored opštinskih zvaničnika bili i lokalni ribari, koji su pokazali veliku spremnost da podijele svoja profesionalna iksustva sa kolegama iz Herceg Novog. Projekti koje finansira EU pružaju mogućnost ostvarivanja neposredne saradnje između predstavnika lokalnih zajednica, što se pokazalo kao izuzetno vrijedna platforma za sticanje novih saznanja i iskustava“, kaže Simonida Kordić, rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Prvog dana posjete održan je okrugli sto gdje su predstavnici Opštine Herceg Novi predočili gostima iz Italije u kakvom stanju se nalazi novsko i uopšte crnogorsko ribarstvo, zakonsku regulativu i mogućnosti razvoja ove privredne grane.

Partneri iz Italije su poručili da je izuzetno važno istovremeno voditi računa o razvoju malog ribarstva i zaštiti ribljeg fonda i podmorja. Prema njihovim riječima, fondovi EU nude velike mogućnosti u pogledu podrške malom ribarstvu, a neki od tih fondova su već dostupnni crnogorskim ribarima.

Obje strane su bile saglasne u ocjeni da malo ribarstvo daje dodatnu vrijednost lokalnoj turističkoj ponudi, tako da je potrebno raditi na njegovom očuvanju i jačem povezivanju sa turističkim poslenicima.

Projekat ADRINET je finansiran sredstvima Prekograničnog IPA programa Italija-Albanija-Crna Gora, a predstavlja zajednički poduhvat akademske zajednice, lokalnih samouprava i udruženja ribara usmjeren ka zaštiti jadranskog podmorja. Opština Herceg Novi je u sklopu ovog projektaveć sprovela mapiranje mjesta gdje ima najviše izgubljenog ribolovnog alata, čišćenje podmorja od zaostalih mreža, uspostavljanje resursnog centra, uspostavljanje saradnje između ribara iz Italije, Albanije i Crne Gore.

Najčitanije