15 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat ARIEL PLUS – inovacije u sektorima priobalnog ribarstva i akvakulture

Foto Stevan Kordić

U organizaciji Instituta za biologiju mora Kotor Univerziteta Crne Gore, u Kotoru je održana druga Međunarodna konferencija pod nazivom “Zaštita biodiverziteta Jadrana – AdriBioPro 2022”, koja je okupila 300 učesnika iz 15 zemalja. Na marginama konferecnije održano je više tematskih sastanaka i aktivnosti u kontekstu drugih projekata na kojima je Institut partner, među njima i ADRION projekta ARIEL PLUS.

Riječ je o nastavku projekta ARIEL koji je realizovalo devet partnera iz četiri zemlje Jadransko-jonske regije- Hrvatske, Italije, Grčke i Crne Gore, koji je doveo do značajanog napretka u prihvatanju inovacija u sektorima malog obalnog ribolova i akvakulture, dajući smjernice za buduće zajedničke inicijative i projekte.

U okviru projekta ARIEL, naučnici sa IBM su u saradnji sa ribarima i djelatnicima u marikulturi realizovali nekoliko pilot akcija kako bi testirali upotrebu više inovativnih rješenja.  Testirana je upotreba pingera, akustičnih uređaja za odbijanje delfina od ribarskih mreža, konstrukcija trostrukih mreža potegača za tigrastog gambora sa okom manjih dimenzija od onih koje definiše crnogorski Zakon o ribarstvu. Testirani su i uslovi za potencijalni uzgoj sunđera žute sumporače, koji je zanimljiv zbog određenih jedinjenja koja se iz njega mog ekstrahovati, a koja se koriste u medicine.

ARIEL PLUS je kapitalizacijski projekat u trajanju od šest mjeseci, čiji je glavni cilj maksimizirati prenosivost i trajnost glavnih ishoda projekta ARIEL u smjeru ubrzanja i usvajanja inovacija u sektorima malog ribarstva i akvakulture unutar i izvan jadranskog i jonskog područja, iskorištavanjem budućih inicijativa i ulaganja u održivi plavi rast obalnih zajednica.

“Kod ovakvih projekata nema vremena sprovoditi nekakve detaljnije akcije, tako da su aktivnosti projekta ARIEL PLUS bile fokusirane na razgovore i sastanke sa zainteresovanim stranama, kroz koje smo pokušali definisati dodatne teme, dodatne inovacije koje bi im bile od koristi, koje bi im značile u njihovom daljem radu,” objašnjava koordinator aktivnosti za Crnu Goru, dr Zdravko Ikica sa Instituta za biologiju mora UCG.

Na marginama konferencije AdriBioPro 2022 održano je više sastanaka u kontekstu ARIEL PLUS projekta.

“Ciljano smo koristili konferenciju, jer je time spektar eksperata sa kojima smo mogli razgovarati bio znatno veći. U diskusiju su bili uključeni i predstavnici Agencije za poljoprivredu i hranu FAO Ujedinjenih nacija, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kolege sa instituta u Splitu i Dubrovniku, što je proširilo vidokrug samih tih razgovora. Kroz prethodne sastanke u okviru ARIEL PLUS ribari i uzgajivači su iznijeli ideje za različite inovacije koje mogu podrazumijevati novi proizvod, novi način organizacije posla, bilo što novo što se uvodi u sistem. Sa učesnicima konferecije smo pokušali destilirati te ideje da bismo došli do konkretnih zaključaka koji će poslužiti kao osnova za prijavljivanje narednih projekata,” zaključio je dr Ikica.

ARIEL PLUS projekat traje do kraja juna ove godine, a podržan je kroz INTERREG Jadransko-jonski program ADRION koji finansiraju Europski fond za regionalni razvoj i IPA II fond.

Najčitanije