7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Promjene na Mediteranu: MedFish4Ever za budućnost ribarstva i akvakulture

Mediteran

MALTA, 4. oktobar 2023. (Hina) – Događaj na visokoj razini o ribarstvu i akvakulturi koji je zatvoren u srijedu, 4. oktobra, doveo nas je korak bliže budućnosti u kojoj će održivost – ekološka, ​​gospodarska i društvena – pokretati razvoj sektora u Sredozemlju.

Naime, konferencija MedFish4Ever okupila je dužnosnike na visokoj razini, ribare, uzgajivače ribe, znanstvenike, menadžere, organizacije civilnog društva i druge stručnjake kako bi ispitali stanje vitalnog sektora ribarstva i akvakulture i dogovorili nove transformativne akcije prema održivoj budućnosti. Sudjelovali su visoki državni dužnosnici iz 20 zemalja.

Događaj, čiji je domaćin bila vlada Malte, a organizirala Glavna komisija za ribarstvo u Mediteranu (GFCM) zajedno s Europskom unijom, bio je usredotočen na napredak koji je postignut i potrebu za novim rješenjima za rješavanje izazova koji su se pojavili od potpisivanje Ministarske deklaracije MedFish4Ever 2017.

Ovaj značajan regionalni sporazum između mediteranskih zemalja postavlja desetogodišnju viziju održivosti i dobrobiti sektora ribarstva i akvakulture, kao i očuvanje dragocjenih mediteranskih morskih ekosustava i usluga koje oni pružaju.

U svom obraćanju predstavnicima, predsjedavajući GFCM-a Roland Kristo naglasio je potrebu stalnog angažmana svih strana:

Deklaracija MedFish4Ever postavila je temelje za napredak, ali je imperativ da potpisnici i dionici nastave surađivati. Budući uspjeh ovog sektora ovisi o našoj zajedničkoj predanosti i viziji prosperitetne, pravedne i održive budućnosti”.

Kao što je predstavljeno na Konferenciji, u posljednjih šest godina postignut je znatan napredak u lovnom ribarstvu i akvakulturi, a potonja je posebno potaknuta uvođenjem nacionalnih strategija i pokretanjem demonstracijskih centara za akvakulturu.

U ribarstvu je poboljšana suradnja između zemalja dovela do regionalnog upravljanja pri čemu se učinkovito upravlja ključnim ribarstvom, između ostalog zahvaljujući sve većoj kulturi usklađenosti.

Sudionici konferencije razmišljali su o tome kako su znanstveno utemeljeni planovi upravljanja promijenili održivost nekih ključnih komercijalnih stokova, kako su prakse praćenja, nadzora i provedbe ojačane i kako su ti pomaci vratili prethodne negativne trendove u prelovu.

Također su razgovarali o sve većim naporima za zaštitu ranjivih vrsta i ekosustava i onima koji su u tijeku kako bi se ispravile dobne i spolne neravnoteže koje koče trenutnu radnu snagu.

Doista, kao Charlina Vitcheva, glavna direktorica za pomorska pitanja i ribarstvo Europske komisije komentirala je:

Zajedno bismo trebali osigurati zaštitu mediteranskih ekosustava, osigurati njihove usluge i sredstva za život koje održavaju za obalne zajednice i buduće generacije, uključujući zahvaljujući sektoru ribarstva i akvakulture i baviti se svim nezakonitim aktivnostima u sektoru, jačajući kulturu usklađenosti”.

/Andrea Latinović/

Izvor:Hina

Najčitanije