17 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi Vinodolski: Hrvatska čigra na mirnom vezu u marini

Hrvatska čigra – fotto Hina

Nakon miliona prijeđenih nautičkih milja najpoznatija hrvatska jedrilica, Hrvatska čigra, kojom je preminuli jedriličar Mladen Šutej oplovio svjetske oceane, nalazi se na tihom vezu u novljanskoj marini Mitan.

Najpoznatija hrvatska jedrilica, sada u vlasništvu jednog zadarskog poduzetnika, prvi je brod izgrađen u Brodogradilištu Kraljevica u neovisnoj Hrvatskoj 1993. godine.

Dotad se već iskusni Mladen Šutej, s jedrilicama Hirom 2 i Hirom 3, usidrenima u Žurkovu, trenirao u Kvarnersko zaljevu i više puta oplovio Jadran, te se 1982. iz lučice na Žurkovu otisnuo s desetmetarskim Hirom 3 i prešao opasan put preko Atlantika do Karipskih otoka i Floride.

Ukupno je tom prilikom na putu do Amerike i natrag proveo godinu dana. Istom jedrilicom u pratnji Ozrena Bakrača 1989. je oplovio Rt Horn, a kući su se vratili Tihim i Indijskim oceanom te kroz Crveno more.

Nakon povratka Šutej je 1993. godine osnovao Hrvatski oceanski jedriličarski klub, i to u pripremi za ostvarenje projekta pod nazivom Ekspedicija Arktik-Antarktika.

Za deset mjeseci i u suradnji sa 700 osoba u Brodogradilištu Kraljevica izgradio je jedrilicu Hrvatska čigra. Plovidbu je započeo 1994. a trajala je 37 mjeseci.

Mladen Šutej šest je puta prejedrio Atlantik, prvi put sam, a dvaput Pacifik – jednom također sam – jednom Indijski ocean, tri puta Labradorsko more, dvaput je oplovio Rt Horn i jednom Rt Dobre Nade.

O svojim plovidbama napisao je šest knjiga i snimio mnogobrojne reportaže te, u suradnji s televizijom, 35 dokumentarnih emisija.

Izvor:Hina

Najčitanije