23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija Herceg Novog na Skupštini kulturne rute Savjeta Evrope u Francuskoj

8. The representatives of the countries from the VH route

Predstavnici Turističke organizacije Herceg-Novi od 15-18. marta učestvovali su na Generalnoj Skupštini Kulturne rute Savjeta Evrope Via Habsburg.

Domaćin je bio francuski grad Thann u regiji Alsace a osim Herceg-Novog kao predstavnika Crne Gore, bili su prisutni i učesnici iz Austrije, Njemačke, Švajcarske i Mađarske. Bila je to prilika da naš grad odškrine vrata za jedno novo emitivno tržište, i da se uspostave kontakti sa javnim institucijama iz oblasti turizma, medija, te filmskim producenima i privatnim sektorom zainteresovanim za stvaranje i promociju novog, drugačijeg, posjetiocima zanimljivog kulturnog proizvoda, koji tradicionalnu baštinu svakog člana ponaosob, afirmiše kroz jedinstvenu  rutu koju povezuje habzburško nasljeđe širom Evrope.

Na Generalnoj skupštini Kulturne rute Via Habzburg izvjestilo se o postignutim rezultatima, ciljevima i planu razvoja rute, te izvorima finansiranja promotivnih aktivnosti. Pred auditorijumom iz svih zemalja uključenih u rutu, članovi menadžmenta Via Habzburg iz Francuske i Austrije,  predstavili su kulturni i turistički potencijal gradova i zemalja primljenih prošle godine.  Posebno je naglašena specifičnost Herceg-Novog kao grada nosioca titule ispred Crne Gore, kako zbog geografskog položaja na ulazu u Bokokotorski zaliv, izvanrednih prirodnih ljepota, mogućnosti uživanja aktivnosti na otvorenom tokom skoro cijele godine tako i zbog bogate kulturne i arhitektonske baštine. Osim toga,  istaknuta je posebnost da je Crnoj Gori odobreno članstvo na osnovu storytellinga o jednom habzburškom princu i njegovom boravku na Orjenu krajem 19. vijeka.

Pokretanjem zajedničkog mjesečnog biltena na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku, nudi se mogućnost da i Herceg-Novi promoviše  kulturne događaje i manifestacije.

Bilten izlazi već 3 mjeseca a u posljednjem broju (februar) je bio  objavljen i program Praznika mimoze. Takođe, u pripremi je sajt Kulturne rute Via Habsburg koji će između ostalog sadržati i zajednički kalendar kulturnih dešavanja članova rute iz Austrije, Švajcarske, Njemačke, Francuske, Mađarske i Crne Gore.  Ovakva vrsta promocije, gradu je omogućena ulaskom na rutu i nije je potrebno dodatno finasirati. U toku je i snimanje serijala pod nazivom “Habzburgovci u Evropi”(“The Habsburgs in Europe”). Planirano je da se priča sastoji iz 5 dijelova. Prva dva su završena i biće prikazana na njemačkoj 3sat televiziji. Nastavak, koji će uključiti  Habzburgovce u XIX vijeku,  biće ispričan u 5. epizodi, a to će biti još jedna prilika da naš grad i Boka promovišu svoje prirodne ljepote i kulturnu baštinu relativno novom emitivnom tržištu. Tokom oba dana boravka u Thannu, bilo je riječi o zajedničkim međunarodnim projektima koji bi mogli biti pokrenuti i finansirani iz evropskih fondova.

U toku boravka u Thann-u bila je organizovana posjeta gradskim znamenitostima a gosti su prisustvovali svečanom koncertu u katedrali, gdje su lokalni umjetnici izvodili Mocartova djela. Takođe, domaćini su posebnu pažnju posvetili priči o vjekovnoj tradiciji proizvodnje vina u toj regiji, a bile su organizovane i ulične svečanosti u čast dolaska princa od Monaka koji je posjetio Thann proteklog vikenda.

Ovakvi događaji kao i članstvo u Kulturnoj ruti Savjeta Evrope doprinose otvaranju novih emitivnih tržiša te prepoznavanju grada po kulturnoj baštini.

Najčitanije