14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija knjige Miraša Martinovića “Tužaljke iz davnina”

Miraš Martinović “Tužaljke iz davnina”

Promocija knjige Miraša Martinovića “Tužaljke iz davnina”, čiji je je izdavač Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, biće održana u četvrtak (5. maj) u 19 sati u Podgorici.

Riječ je o novom djelu jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca,  prepoznatljivom  po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore.

U promociji knjige će učestvovati:

Dimitrije Popović,
Anka Vučinić Gujić,
Nela Savković Vukčević i
autor knjige Miraš Martinović

Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“ (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković).

Na regioinalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: „Putevi Prevlise“, „Otvaranje Agruvijuma“, „Teuta, Snovi u Doklei“ i „Antički gradovi/snovi i sudbine“. Objavio je i romane: „Jeretik“, „Vavilonski mudraci“, „Poslednji Eshilov dan“, „Harfistkinja iz Ura“, roman o Njegošu „Drugoga sunca luče“ i knjigu priča „Povatak u Aleksandriju“. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: „Nevidljivi ljetopis“, „Govor kraljeva“, „Govor zemlje“, „Sašpatavanje s memorijom“, „Luk i lira“, „Glasovi iz kamena“ i „Dan koji nije prošao“.

Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog grada u kome živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Najčitanije