16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Zadar uplovio najveći kruzer do sada, povećava se i broj putnika

kruzer-MSC-Fantasia-Foto: Lučka uprava Zadar

U zadarsku luku Gaženicu uplovio je najveći kruzer u povijesti zadarske luke, dug 333.33, širok 38 i visok 67 metara, što je kao neboder s više od 22 kata, objavili su iz Lučke uprave Zadar na svojim web stranicama, dodajući da ove godine imaju više kruzera nego lani.

Do sada je ove godine, prema podacima Lučke uprave Zadar, na područjima kojima upravlja ta luka bilo 24 dolazaka kruzera (brodovi na kružnim putovanjima), od čega 13 na području putničke luke Zadar (Poluotok), a ostalo u putničkoj luci Gaženici.

Na tim je brodovima ukupno bilo nešto više od 13.6 tisuća putnika, što iz Lučke uprave drže vrlo dobrim jer je to već 30 posto više putnika na kruzerima u odnosu na cijelu prošlu godinu.

Opisujući kruzer, koji je danas uplovio u području te Lučke uprave “MSC Fantasia”, navode uz ostalo da mu je maksimalni kapacitet putnika 4000, a posade nešto malo više od 1300, te da je na brodu ukupno 18 razina.

Osim tog kruzera, prema podacima s web stranica zadarske Lučke uprave, na njihovo područje dolazak je ove godine najavilo 155 brodova na kružnim putovanjima, od siječnja do samog kraja prosinca, a napominju da su to planirani dolasci, ali da s obzirom na okolnosti, postoje mogućnosti promjene itinerara dolazaka brodova, kao i otkazivanja dolazaka.

Lučka uprava Zadar je od 2017. do 2019. bilježila uzlazni trend putnika na kruzerima, no u pandemiji se to praktički zaustavilo, kao i mnogim drugim lukama svijeta, te je nakon gotovo 183 tisuće putnika s kruzera u 2019. njihov broj u 2020. pao na svega 714.

U 2021. je došlo do određenog oporavka kruzing-turizma pa je i Lučka uprava Zadar na kruzerima koji su uplovljavali na njezino područje zabilježila nešto malo više od 10 tisuća putnika.

Izvor:Hina

Najčitanije