16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija reprinta Marulićeve “Judite” u Kotoru

Centar za kulturu Kotor foto Boka News

Promocija reprinta “Judite” Marka Marulića održaće se u pres sali kotorskog Kulturnog centra u četvrtak u 19 sati. Na promociji će govoriti Dragan Popadić, Neven Staničić i Vladimir Lončarević, a moderator večeri je Ana Vuksanović.

Ovo kapitalno djelo hrvatske književnosti ponovo je štampano u čast 500 godina od prvog izdanja Marulićeve “Judite”, u izdanju Udruženja Hrvatsko zajedništvo, dok je saizdavač Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, navodi se u saopštenju kotorskog Kulturnog centra.

“Izdanje obuhvata reprint ‘Judite’ iz 1521. godine, namijenjen nelaicima, koji je moderan i prilagođen potrebama školske lektire, a ne stručnjacima za istoriju književnosti Marulićevog doba. S obzirom na to da je Marulić inspiraciju za pisanje ‘Judite’ dobio čitanjem Starog zavjeta, izdavač je odlučio da štampa i biblijsku knjigu o Juditi iz Septuaginte na starogrčkom, iz Vulgate na latinskom i prevod Biblije iz izdanja Kršćanske sadašnjosti na hrvatskom jeziku”, poručuju organizatori.

Ovom prilikom biće predstavljeno i kapitalno djelo Iva Pilara “Borba za vrijednost svoga ja – pokus filozofije slavenskog individualizma”, u izdanju Udruženja Hrvatsko zajedništvo i uz saizdavače Boka Press PTY LTD, ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Organizatori su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i JU Kulturni centar “Nikola Đurković”.

Najčitanije