24 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocije knjige “Crna Gora, kvir i (s)rodne teme” 11. avgusta u Tivtu

Crna Gora kvir i (s)rodne teme

Promocija tematskog zbornika naučnih i stručnih radova “Otkrivanje skrivenog: Crna Gora, kvir i (s)rodne teme” održaće se u Muzeju i galeriji Tivat, 11. avgusta sa početkom u 20 sati.

U pitanju je prva publikacije ove vrste koja se objavljuje u Crnoj Gori (sličnih izdanja ima u svijetu i regionu), koja s naučnog aspekta tretira kvir i (s)rodnu problematiku iz domena istoriografije, etnografije, antropologije, sociologije, pravnih nauka, politikologije, psihoanalize, kulture, umjetnosti i niza drugih disciplina.

Riječ je o naučnoj knjizi koja je, zajedno sa srednjemetražnim dokumentarnim filmom, dio kompleksnog jednogodišnjeg projekta „LGBTIQ tematika u crnogorskom društvu, medijima i kulturi tokom 20. i početkom 21. vijeka“, koji realizuju Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru (nosilac projekta) u saradnji sa LGBT Forum Progresom iz Podgorice (partner).

Projekat je podržan od Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore (u međuvremenu transformisanog u Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore), putem Javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/ programa nevladinih organizacija koji doprinose zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava LGBTI osoba u 2020. godini pod nazivom „Jednakost, tolerancija, nediskriminacija“.

Na promociji će govoriti urednici zbornika, MA Milica Stanić Radonjić, dr Predrag Zenović i mr Dušan Medin.

Najčitanije