17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana aplikacija projekta SUSTOURISMO u okviru „Evropske nedjelje mobilnosti“

Evropska nedjelja mobilnosti

Aplikacija izrađena u okviru projekta SUSTOURISMO koji se implementira u sklopu IPA Interreg Adrion programa finansiranog od strane Evropske unije, predstavljena je juče na Pinama od strane Opštine Tivat, u okviru obilježavanja Evropske nedjelje mobilnosti.

Prezentaciji su prisustvovali i učenici SMŠ „Mladost“, koji su uz podršku Turističke organizacije Tivta upoznati sa jednim od turističkih paketa koji se promovišu putem SUSTOURISMO aplikacije. Naime, nakon instaliranja aplikacije prisutne učenike i nastavnike predstavnica TO Tivat Dejana Stjepčević je provela kroz Veliki gradski park i prezentovala ovu atraktivnu turističku turu.

Cilj ovog projekta je razviti inovativne, ekološki prihvatljive turističke modele sa naglaskom na smanjenje emisije ugljen-dioksida, promocijom aktivnih načina mobilnosti poput pješačenja i biciklizma te veće upotrebe javnog prevoza. Aplikacija je izrađena sa namjerom da promoviše nove turističke pakete koji prednost daju održivim vidovima mobilnosti. U tom kontekstu razvija se koncept turističke ponude koja će zadovoljavati sve potrebe turista u skladu sa “zelenom” mobilnosti, kao i mobilnu aplikaciju koja se trenutno testira u devet gradova zemalja partnera (Albanija, Grčka, Italija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Slovenija) kako bi se korisnicima pružilo najbolje moguće iskustvo.

Evropska nedjelja mobilnosti

Evropska nedjelja mobilnosti obilježava se svake godine u periodu od 16. do 22. septembra, pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Ovogodišnja tema manifestacije je BOLJA POVEZANOST, a pored prezentacije aplikacije za održive oblike turizma u sklopu projekta SUSTOURISMO, organizovane su i akcije sadnje drveća sa učenicima, biciklistička trka, fensi ženska vožnja biciklima i radionica za popravku bicikala. Posljednja aktivnost – predavanje „Mladi i mobilnost“ u saradnji sa NVO Forum MNE biće održana večeras u 19 časova u multimedijalnoj sali Opštine Tivat.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije