16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana „Čudesna Boka“

„Čudesna Boka“, naziv je zbirke pjesama autora Gracije Marovića koja je promovisana  sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru, u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

O autori i njegovoj poeziji  će govorili su  prof. Neven Staničić, pjesnikinja Dubravka Jovanović, i prof. Maja Grgurović.

„Bokelji se vraćaju doma. Naši pomorci ne idu u svijet da bi ostali tamo. Naši pomorci idu u svijet da bi se vratili i da bi Boku učinili boljom. Da oni to nisu uradili, mi ne bismo danas u ovakvoj palati razgovarali i predstavljali jednu zbirku pjesama.

Mogao je odlučiti da crta, mogao je odlučiti da riba, a on je ipak odlučio da piše stihove. I to je prelijepo. Ja ne znam puno bokeških kapetana novijeg doba koji su to radili“.

Baš kao što je, nažalost, sve manje ribe u zalivu, mreža i kašeta na pontama, drvenih barki u mandraćima, kao što obale mijenjaju izgled, a škura eloksir zamjenjuje, tako nam i jezik nestaje i njega surlaš grize, pa su ovakve knjige pravi medaljon od staroga zlata u kojima se čuva slika najdražih – poručila je pjesnikinja Dubravka Jovanović.

Čudesna Boka – promocija knjige

“Kapetan je svoj život podario barci , moru i jednoj luci. A ta luka nikada nije okupana zlim, već samo dobrim. Legendarna, mitska, narodna , naša – takva je Boka u očima pjesnika“, kazala je prof. Maja Grgurović.

Autor je kazao da je ovo njegova prva knjiga poezije koju prožimaju Boka, barke i more, isprepletni sa nekadašnjim životom i zaboravljenim riječima.

 „Normalno je da se u mijenjaju ljudi i običaji, mijenja se Boka, ali što ostaje, nema Boke Alekse Šantića, ni Boke Frana Alfirevića, izmjenjena je Bokeljska noć, ćakule, to je razlog mog razmišljana u dugim noćima na moru i mislim što ću zateći novo kada se vratim sa putovanja“ kazo je pored ostalog autor, kapetan Gracija Marović.

U muzičkom dijelu programa nastupio je mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva “Tripo Tomas”.

Inače, autro je zbirku pjesama „Čudesna Boka“, posvetio svojoj iznenada preminuloj supruzi Ankici.

Najčitanije