14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana knjiga „Grbalj, bratstvo Mršulja i selo Nalježići“

Promocija knjige u Budvi

„Grbalj, bratstvo Mršulja i selo Nalježići“ naziv je knjige, autora Krsta Rankova Mršulje, koja je u organizaciji NIP Art Press iz Budve, promovisana u press centru budvanskog hotela „Tre Canne“.

Knjiga sadrži obimnu, ilustrovanu zbirku dokumenata i zanimljive zapise, o bogatoj kulturno istorijskoj prošlosti Grblja, običajima, crkvama i manastirima kao i znamenitim ličnostima ovoga kraja, kazao je u ime organizatora, novinar i publicista Ranko Pavićević, ističući, da je knjiga objavljena, 2016. godine, u izdanju Matice Boke.

Sa ovom značajnom knjigom, Krsto Mršulja je napravio spoamenik sebi, svom bratstvu Mršulja, selu Nalježići i čitavom Grblju, kazao je u ime izdavača Matica Boke, predsjednik UO, novinar i publicista Željko Komnenović, jer, ostavlja nešto, kako je rekao, veoma vrijedno za buduće naraštaje. „ U ovo savremeno doba, izgubile su se neke tradicionalne vrijednosti i duhovnosti, i ta duhovna vertikala, koja je krasila narod Boke. Krsto Mršulja je u ovoj knjizi, sačuvao tu vremensku kapsulu, koja će trajati, dok je Grblja i sigurno je, da će nekome od budućih naraštaja, koje se budu bavile naučnim istraživanjima, ova knjiga biti nezaobillazno štivo“, kazao je pored ostalog Željko Komnenović.

Promocija knjige u Budvi

Autor knjige Krsto Mršulja je rekao, da je glavni povod istraživanja i objavljivanja ove knjige, traganje za istorijskom istinom, o svom bratstvu, selu Nalježići, pa time i o Grblju uopšte. „Svu tu obimnu građu, sakupljao sam godinama i odlučio da je objavim, kako se ne bi zaboravila. U svemu tome, koristio sam puno istorijske gradje i originalnih dokumenata, ali i brojne knjige relevantnih autora“, istakao je Krsto Mršulja.

Izvode iz knjige Grbalj, bratstvo Mršulja i selo Nalježići, govorila je profesorica književnosti, Krstova kćerka Jordanka Mršulja.

Promocija knjige u Budvi

Na kraju zanimljive književne večeri, autoru knjige Krstu Mršulji, vrijednu umjetničku sliku, poklonio je poznati budvanski slikar Pero Pićan, saopštio je budvanski ART PRESS.

Najčitanije