13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana knjiga Lazara Božovića na Njegušima

Promocija knjige Laza Božovića

Na Njegušima je danas, u okviru etno sela i istoimenog restorana “Bastadur”, održana promocija knjige istaknutog publiciste i hroničara sa Njeguša Lazara-Laza Božovića – “Đe je sjeme klicu zametnulo”.

Izdavač knjige je Mjesna zajednica Njeguši, a knjiga se bavi predstavljanjem istaknutih umjetnika različitih umjetničkih profila koji su porijeklom i stvaralaštvom sa ovog područja, objašnjeno je na promociji.

O knjizi su govorili istaknuti intelektualci i književnci: Ljubo Vulović, Borislav Cimeša, Božidar Proročić i autor.

Ljubo Vulović je istakao da su publikacije ovakve vrste dragocjen doprinos savremenim kulturološkim procesima u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju povodom promocije.

Promocija knjige Laza Božovića

“Njeguši imaju tu magiju na spoju kamena i planina i to je na neki način utkano u intelektualnu crtu stvaralaca sa Njeguša. Borislav Cimeša je istakao da je knjiga plod rada autora koji je već dugo poznat i prepoznat po mnogobrojnim aktivnostima vezanim za afirmaciju rodnog kraja, a nastala knjiga je upravo jedna od njih”, nastavak je saopštenja.

Zanimljiva i dragocjena svjedočanstva i biografije pisaca, likovnih i dramskih umjetnika, pjesnika, preko primijenjene umjetnosti i muzike, folklornog stvaralaštva, klapskog pjevanja – pokazuju nam kojim su sve sferama umjetnici bavili i dali i te kako značajan i dragocjen doprinos, dodao je Cimeša.

Autor je u svom pisanju bio uglavnom oslonjen kako na biografske podatke tako i na istoriografsku literaturu, i to na onu koja u određenoj mjeri obuhvata i rezultate starijih publikacija.

Promocija knjige Laza Božovića

“Zadatak u pripremi ovakve publikacije bio je zahtjevan i složen. Zadovoljan sam da ovu knjigu čini plejada imena na koja smo sa punim pravom ponosni. Zapravo, ovo je samo podstrek na moje dalje stvaralačke aktivnosti i istraživački rad koji je vezan za druge publikacije”, poruka je Božovića.

Na samom kraju Ljubo Vulović odao je svojevrstan omaž jednoj od heroina sa Njeguša, Ljubici Vrbici-Perović, čime je ova promocija na najljepši način završena, zaključak je saopštenja.

Najčitanije