12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pronađene kosti najbogatijeg gusara u istoriji?

Gusar Samuel Bellamy

Naučnici vjeruju da su napokon pronašli ostatke najbogatijeg i jednog od najslavnijih gusara u povijesti. Riječ je o Samuelu “Crnom Samu” Bellamyu koji je poginuo u brodolomu, a smatra se da je plijen koji je zgrnuo tijekom života  u današnjem novcu bi vrijedio stotine miliona, piše Science Alert.

Samuel “Crni Sam” Bellamy i njegova posada bili su na galiji Whydah kada ih je uz obalu Nove Engleske 1717. zahvatila i potopila silovita oluja, a od 140 mornara preživjela su samo dvojica, a blago je završilo na dnu mora.

Olupina broda  zajedno s nekoliko tona dragocjenosti, pronađena je 1984. u blizini Cape Coda, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Nakon tog otkrića arheolozi su pretraživali mjesto potonuća, ali su samo tiekom istraživanja uspjeli izvući manji dio blago. No, čini se da je istraživanje sada urodilo plodom te da su uspjeli pronaći i i samog kapetana.

Ovih dana sitežaivači su uz trup broda pronašli srasle mase željeza, kamena, srebra i zlata izvukli bedrenu kost, a smatraju da je riječ o slavnom gusaru jer kost pronađena tik do pištolja za koji su znanstvenici po povijesnim podacima sigurni da je bio Bellamyjev, pa se nadaju se da je i kost njegova.

Kako bi provjerili je li uistinu riječ o njemu, stručnjaci sa sveučilišta u New Havenu će iz bedrene kosti izvući DNK i usporediti je s Bellamyjevim živućim rođakom u Devonu, engleskoj pokrajini u kojoj je Crni Sam rođen 1689.

Kada se utopio Bellamy je imao 28 godina, a po pričama nije bio tipičan gusar. Zvali su ga “Robinom Hoodom mora”, uvijek čist i moderno odjeven, ljubazan i pošten prema onima koje je zarobio i pljačkao. U samo godinu dana zarobio je 53 broda, a bogatstvo koje je pritom zgrnuo danas bi vrijedilo, po procjeni Forbesa, 120 milijuna dolara. U trenutku potonuća na Bellamyjevoj galiji bilo je četiri tone zlata i srebra.

Najčitanije