13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pronađeni belgijski turisti koji su se izgubili na Orjenu

Foto: Služba zaštite i spasavanja OHN

I kad minu požari, nema predaha za Službu zaštite i spasavanja OHN. Oni su juče, u spasilačkoj akciji, pronašli belgijske turiste koji su se izgubili na području brda Kabao u masivu Orjena.

Nakon sat pješačenja, najljepša nagrada bila je pronaći ih nepovrijeđene, ispričao je u Novskom jutru RTHN pripadnik Službe Vladimir Pejović.

– Poziv za pomoć stigao nam je u jutarnjim satima iz Obavještajno komunikacionog centra da se na području kamenskog Kabao izgubilo dvoje belgijskih turista. Pošto smo dobili GPS koordinate, poslali smo na teren ekipu u kojoj su bila tri vatrogasca i počeli smo potragu. Oni su se izgubili dan prije, a teren je bio takav da je bilo i kamenja i šume i drače. Bili su iscrpljeni, dehidrirali su i bili su gladni. Kada su nas vidjeli, bilo je sreće i osmjeha, a pošto u ovakvim akcijama uvijek nosimo sa sobom vodu, hranu i slatkiše, ponudili smo ih kako bi se okrijepili i imali snage da se vrate do dijela gdje im je automobil, ispričao je Pejović.

Foto: Služba zaštite i spasavanja OHN

Akcije poput ove nije novost za novsku Službu, a pripadnici su prošli različite obuke, dodaje Pejović.

– Nije bila zahtjevna akcija, ekipa je pješačila sat, a bili smo veoma srećni što su turisti nepovrijeđeni. Mi smo prošli obuke za pružanje ovakve vrste pomoći u Policijskoj akademiji u Danilovgradu i Sloveniji. Neki su obučeni za alpiniste, drugi za zemljotrese, treći za poplave, otvorene požare kao i ostale krizne situacije, ali najvažnije je da smo spremni za sve. Moram i pohvaliti da nam Gorska služba izlazi u susret kada su komlikovanije situacije u pitanju, kazao je Pejović.

Izvor:RTHN

Najčitanije