16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Tivat: Naći optimalno rješenje za zaštitu Vrmca

Vrmac – foto S.L

Smatramo neophodnim osvrnuti se na aktuelnu temu povodom Nacrta Odluke o proglašenju Parka prirode „Vrmac“ kao i Nacrta studije zaštite brda Vrmac, koju je Opština Tivat – Sekretarijat za uređenje prostora stavilo na javnu raspravu od 09.08.2022. do 09.09.2022. godine sa centralnom javnom raspravom koja je planirana za 01.09.2022. godine, kaže se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Tivat.

Treba podsjetiti da je upravo lokalna uprava Tivta u vrijeme vlasti DPS sa koalicionim partnerima HGI i SD, zajedno sa NVO sektorom, pokrenula inicijativu da se Vrmac zaštiti i adekvatno valorizuje. U sklopu IPA projekta “Baština – pokretač razvoja“, 2015. godine, urađena je studija za Vrmac koja je finansirana iz EU fondova.

Potpuno podržavamo zaštitu brda Vrmac kao Parka prirode te smatramo da je neophodno obezbijediti integralni razvoj ovog područja, valorizovati ga na principima održivog razvoja, te omogućiti ekonomsku valorizaciju Vrmca, jer gdje nema ljudi i ljudske aktivnosti, tu ne stanuje život.

Ono što, međutim, zaključujemo jeste da su za teritorijalno malu opštinu kakav je Tivat, uz već postojeće zaštićeno područje Solila, obuhvat tj. granice Parka prirode „Vrmac“, vrlo široke i sežu do niže naseljenih područja, po obodu Tivta. Naglašavamo da obrađivač studije koju je naručila Opština Tivat, treba da ima u vidu izmijenjene društvene okolnosti, potrebu razvojnog aspekta ovog šire posmatranog područja.

Uz očuvanje prirodnih i prostornih potencijala, treba vratiti život Vrmcu, kako u interesu lokalne uprave, tako i građana, starosjedilaca Tivta, koji na ovom području, pojedinačno, imaju po više hiljada kvadrata zemljišta.

Postavlja se pitanje da li je ponuđeno optimalno rješenje ili je kroz široko postavljene granice obuhvata parka, kroz tri zone zaštite, od zabrane korišćenja prirodnih resursa, izgradnje objekata, bilo kojeg vida komercijalne djelatnosti itd. ipak ugroženo domicilno stanovništvo Tivta, koje svoje posjede uz granice zaštićenog područja neće moći upotrijebiti za određene namjene.

DPS-Tivat

Razumjeli smo i da lovci više neće imati gdje da love, jer je lov u prijedlogu studije za Park prirode „Vrmac“, zabranjen. I ovdje je mjera kompromisa, ipak jedino prihvatljivo rješenje.

DPS Tivat sugeriše da se uz stav o zaštiti Vrmca i omogućavanja njegove turističke valorizacije, koju najvećim dijelom omogućavaju Tivćani, ustupanjem svog zemljišta, upravo povede računa o njima.

Građani koji posjeduju svoja imanja ili kuće u blizini granica parka odnosno neposredno van njih, i žele da tu naprave drugi dom za članove svojih porodica, ili druge namjene, da im se to i omogući, jer ulog svakog od njih je, ponavljamo, i po nekoliko hiljada kvadrata zemljišta za Park prirode.

Tivćani će znati da sačuvaju svoju starinu, đedovinu i svoju prošlost, ali isto tako imaju pravo i na budućnost, kaže se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Tivat.

Najčitanije