21 C
Kotor

Slušaj online radio

Propalestinski prosvjednici podižu barikade ispred Amsterdamskog sveučilišta

Propalestinski prosvjednici podižu barikade ispred amsterdamskog sveučilišta
Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Propalestinski prosvjednici podigli su barikade ispred Sveučilišta u Amsterdamu da bi blokirali ulaz u fakultetsku zgradu kojemu se pristupa iz središnjeg dijela grada i smjera kanala. Rekli su da će ondje ostati sve dok institucije ne prekinu sve veze s Izraelom.

Interventna policija u utorak je upotrijebila buldožer da bi srušila barikade na drugom amsterdamskom fakultetu te privela 169 ljudi, no rečeno je da sveučilište u srijedu još nije zatražilo sličnu intervenciju.

Studenti se i u glavnome nizozemskom gradu na taj način pridružuju valu prosvjeda i studentskim akcijama svojih kolega na sveučilištima širom Europe, koje su usmjerene protiv rata u Gazi. Njihove su akcije slijedile nakon većih nemira koje su započeli američki studenti na tamošnjim sveučilištima. Prosvjednici smatraju da izraelske institucije s kojima surađuje Sveučilište profitiraju od represije nad Palestinacima.

Amsterdamsko sveučilište u ponedjeljak je objavilo da se programi razmjene s trima izraelskim sveučilištima prekidaju zbog sigurnosnih razloga. Osim studentske razmjene Sveučilište redovito surađuje s izraelskim znanstvenicima ili tvrtkama na osam različitih europskih istraživačkih projekata. U priopćenju je rečeno da nijedna od tih suradnja ne podržava vojne ciljeve. Policija je u utorak rastjerala prosvjede organizirane na Sveučilištu u Zuerichu i ispred zgrade berlinskoga Freie Universitaet.

Prošli je tjedan policija izvela sličnu akciju na pariškoj Sorbonni, a u srijedu je Sveučilište u Bruxellesu objavilo da će policiji prijaviti sve studente koji su sudjelovali u nasilnom prosvjedu kao i u napadu na predsjednika Židovskoga studentskog sindikata. Irski Trinity College Dublin (TCD) ovaj je tjedan objavio da će se povući iz ulaganja izraelskih kompanija koje Ujedinjeni narodi povezuju s naseljima na okupiranim palestinskim teritorijima nakon studentskog prosvjeda organiziranog zbog rata u Gazi.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije