16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prosipaju novac na sudske sporove i čašćenje investitora ali redovno „cijede“ građane za porez

Detalj iz Tivta

U budžet opštine Tivat za devet mjeseci slilo se 14.615.929  eura, odnosno 72,65 odsto od za cijelu 2018. u gradskoj kasi ukupno planiranih 20.119.000 eura. Piše to u informaciji o prihodima i rashodima budžet Opštine Tivat za perido od 1.januara do 230.septembra 2018., a koja će se naći pred odbornicima na sjednici lokalnog parlamenta u četvrtak.

U lokalnoj upravi tvrde da je ostvareno povećanje prihoda od 11,6 odsto u odnosu na isti period lani, ali je to, kada se analiziraju sve stavke na prihodovnoj strani budžeta, najviše zasluga činjenice da je Opština Tivat dobila kako kažu, „neplaniranu uplatu“ od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma od nešto preko milion ipo eura, shodno zaključku Vlade, a za gradnju druge faze MR1 prisztupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay.

Iako se u administraciji gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) hvala podatkom da su imali skoro 16 odsto veće prihode od naplate komunalija u odnosu na treći kvartal prošle godine, cifra od samo 1,3 miliona eura po osnovu komunalija za devet mjeseci ove godine, ne daje nadu da će se ni približno ostvariti ukupno planirani prohod po tom osnovu za 2018. koji je utvrđen na iznos od 2,85 miliona eura. Kusovac je inače, prije dvadesetak dana potpisao ugovor sa Porto Montenegrom kojim je i zvanično tu kompaniju „častio“ sa skoro 5,6 miliona eura koliko je lokalna tivatska DPS-SD-HGI vlast Portu oprostila dugova na ime komunalija, Taj iznos veći je od četvrtine ovogodišnjeg ukupnog budžeta grada i jednak je iznosu koji Opština namjerava da u 2018. od svih građana i firmi što posluju u Tivtu, naplati na ime poreza na njihovu imovinu.

Dok strateške strane investitore pod kontroverznim pravnim okolnostima, časte milionskiim iznosima koje svi ostali moraju da plate, tivatski opštinari u materijalu koji su spremili za sjednicu SO, hvale se podatkom o čak 55 odsto boljem stepenu naplate poteza na imovinu u odnosu na isti period lani.  Za devet mjeseci „ubrali“su  skoro 4,84 miliona eura, što je preko 86 odsto od za cijelu godinu planiranih ukupno 5,6 miliona eura od poreza na imovinu građana i firmi.

Kusovčeva administracija tvrdi i da su za devet mjeseci ove, imali oko 9 odsto manje rashode iz budžeta u odnosu na isti period lani. Ukupno je potrošeno 10,15 miliona, što je 50,44% za cijelu 2018. planiranih rashoda.

Tivat – mikophotography montenegro

Opet je izuzetno loše odtvarenje kapitalnih izdatraka u izgradnju novih i nedostajućih objekata lokalne komunalne infrastrukture. Za to je do kraja trećeg kvartala utrošeno samo 3,22 miliona eura – nepunih 28 odsto od ukupno za kapitalna ulaganja tokom 2018. planiranih 11,64 miliona. Ovaj podatak još je upadljiviji ako se ima u vidu činjenica da je Opština Tivat istovremeno skoro pola iznosa koji je uspjela utrošiti za kapitalne izdatke, dala za plaćanje odštete u samo jednom sudskom sporu kojeg je izgubila, a za što se kraje januara i početkom februara iz gradske kase „prosulo“ skoro 1,5 miliona eura.

Uz slaba ulaganja u gradnju novih kapitalnih objekata koje su za petinu manja od onog iz uporednog perioda lani, tivatska lokalna uprava za 23 odsto  smanjila je i isplate iz gradske kase na ime transfera institucijam , pojedincima i NVO sektoru. Za tekuće održavanje svojih objekata izdvojila je nešto manje novca nego lani, ali je zato za 8 odsto više novca utrošila na plaćenje usluga. Pri tome je troškove reprezentacije Opština uvećala za čak 53,4 odsto u odnosu na treći kvartal 2017, toškovi stručnog usavršavanja opštinskih činovnika su ove godine Tivćane koštali 43 odsto više nego lani,  dok je utrošak novca za nespecifikovane „ugovorene usluge –programske aktivsti“ bio skoro 22 odsto veći nego na kraju trećeg kvartala 2017.

Izvor:S.L

Najčitanije