30 C
Kotor

Slušaj online radio

Prošla godina za Nacionalne parkove bila rekordna, borba protiv nelegalnih aktivnosti se nastavlja

Durmitor – Žabljak – Foto NTO

Martinović: Održivo upravljanje i zaštita prirode parkova prioritet 2024.Prema svim pokazateljima 2023. je za Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore bila godina rekorda, a pored dobre posjete i prihoda, ističu da je veliki uspjeh zabilježen kada je u pitanju borba protiv svih vrsta nezakonitih aktivnosti i zaštita biodiverziteta.

Prihodi su prevazišli planirane i već u oktobru je preduzeće bilježilo prihod od preko tri miliona eura što je za 120 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je u svim parkovima zabilježen veći broj posjetilaca.

„Naši podaci govore da je u parkovima boravilo preko 685 hiljada posjetilaca, što je u poređenju sa 2019.  koja je bila rekordna,  za  oko 100.000 posjetilaca više. Smatram da su ovi podaci rezultat intezivne posvećenosti, istrajnosti i timskog rada svih kolega, a meni kao rukovodiocu su posebno za ponos. Ovo nas i dodatno obavezuje da uložimo napore da i 2024. godina bude uspješna, ali u skladu sa zaštitom prirode i održivim razvojem”, kazao je direktor JPNPCG Vladimir Martinović.

On je istakao da je prioritet ovog preduzeća zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti parkova, jer samo uz očuvana i zaštićena područja se može očekivati i dobar poslovni rezultat. Podsjetio je i na jedan od gorućih problema sa kojim se uprava preduzeća susrela, a to je prisustvo određenih nelegalnih aktivnosti u parkovima.

„Prioritet nam je bila borba protiv ovih aktivnosti, koja je u prethodnih godinu dana intenzivirana.  Rezultati sa terena govore da smo na pravom putu i da je u svim parkovima neophodna organizovana kontrola i jačanje Službi zaštite kako bi imali očuvan prostor i biodiverzitet. Kada su nelegalne aktivnosti u pitanju ističemo da je njihov broj smanjen na minimum”.

U cilju povećanja efikasnosti, menadžment nacionalnih parkova radi na unapređenju materijalno-tehničkih sredstava, uključujući nabavku novih uniformi i opreme za potrebe nadzornika kaže Martinović.

NP Lovćen – Foto NPCG

„Posebno moramo istaći rezultate u borbi protiv krivolova u NP Skadarsko jezero gdje je zahvaljujući intenzivnim aktivnostima Službe zaštite osjetno smanjen broj nelegalnih aktivnosti. Službe zaštite su na terenu  24 časa, to je veomat težak, zahtijevan i odgovoran posao”.

Velika posvećenost i timski rad na zaštiti biodiverziteta donio je izvandredne rezultate, a radu na terenu prethodilo je usvajanje strateških dokumenta, tj. Planova upravljanja za svih pet parkova. Usvajanje ovih dokumenata bilo je jedno od mjerila iz Akcionog plana za poglavlje 27, pa samim tim i prioritet – budući da se na usvajanje istih čekalo duže od tri godine.

„Stručna služba je imala izvanredne rezultate kada je riječ o istraživanju flore i faune, pa se možemo pohvaliti i nekim novim vrstama koje smo evidentirali- poput šarenog tvora u NP Prokletija. Pristupili smo i mjerama konzervacije i u toku je izrada idejnog rješenja za kućicu u NP Biogradska gora u kojoj se nalazi i najveća porodiljska kolonija, ne samo u Crnoj Gori već vjerovatno i u Evropi, slijepog miša – malog potkovičara. Nadam se da da ćemo 2024. imati adaptiranu kućicu kako bi sačuvali ovu koloniju“, kazala je pomoćnica direktora za zaštitu, održivi razvoj i turizam Maša Vučinić.

Ona je dodala da je za 2024. godinu planirano instaliranje smart sistema, odnosno digitalizacija podataka koja će olakšaće upravljanje zaštićenim područjima. Takođe, istakla je da je tokom prošle godine kao jedna od slabih karika prepoznata saradnja sa lokalnim zajednicama i stanovništvom, pa je intenzivno rađeno na formiranju  klastera i organizovanju sastanaka kako bi svi akteri bili uključeni u pripremu novih Planova upravaljanja za period 2026-2035.

Pomoćnica direktora za finansijske i opšte poslove Marinela Đuretić istakla je da su izmjenom odluke o naknadama, uz podršku nadležnih institucija, ostvareni prihodi na znatno višem nivou u odnosu na prethodne godine što je dovelo do finansijske stabilnosti poslovanja. Menadžment preduzeća posebnu pažnju tokom prošle godine posvetio je poboljšanju uslova rada zaposlenih.

„Usvajanjem kolektivnog ugovora izvršeno je usklađivanje zarada u JPNPCG sa zaradama u javnom sektoru, dok su Izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora u junu ove godine zarade dodatno uvećane. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima, obezbjedili smo redovnu isplatu zarada zaposlenima i nakon drugog povećanja. Naslijeđeni poreski dug iz ranijeg perioda u iznosu od 860 hiljada eura  redovno se isplaćuje u jednakim mjesečnim ratama shodno potpisanom Reprogramu poreskog duga sa Upravom prihoda i carina. Zahvaljujući posvećenom radu i angažovanju zaposlenih u Službi finansija, nakon dužeg niza godina, JPNPCG je dobilo pozitivno mišljenje nezavisnog revizora na finansijske izvještaje“, kazala je Đuretić.

Sadarsko jezero – Arhiva NPCG

Pomoćnik direktora za kontrolu i monitoring Stefan Ivanović rekao je da je preduzeće tokom 2023. godine postavilo rekorde kada je riječ o naplati ulaznica i ostvareni rast od nekih 48 odsto.

„Naplata ulaznica u NP Lovćen povećana je za oko 50 odsto, u NP Biogradska gora za 22 odsto, a NP Durmitor zabilježio je rast od 48 odsto prodatih ulaznica” rekao je Ivanović.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore već je u pripremama za narednu turističku sezonu, a svoju ponudu koja se zasniva na aktivnom odmoru prezentovali su na značajnim sajmovima turizma u Evropi. Za ovu godinu u planu je realizacija brojnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u turističku infrastrukturu u svim parkovima. Posvećeni smo i nezaobilaznoj edukaciji najmlađih za koje je planiran projekat koji će obuhvatiti veći broj djece različitih uzrasta sa ciljem podizanja svijesti u najranijem djetinjstvu, kao i da djeca iz crnogorskih osnovnih i srednjih škola budu mali zaštitnici prirode i rendžeri. Iz JPNPCG su podsjetili da je cijena godišnje ulaznice od 13,50 eura prošle godine naišla na veliko interesovanje posebno domaćih posjetilaca, te da je cijena ostala nepromijenjena i već sada ljubitelji prirode je mogu kupiti u parkovima i Upravi JPNPCG u Podgorici.

Izvor:CG News

Najčitanije