21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslavili 73. godišnjicu škole u Radanovićima

Učenici i nastavnici JU OŠ “Nikola Đurković” u Radanovićima u četvrtak 9. maja proslavili su 73. godišnjicu postojanja škole. Da ona i u tim godinama i dalje raste, dokazali smo mnogo čime, poručuju oni.

Direktorica škole Mare Pržica se na početku programa obratila gostima, nastavnicima i djeci, poručivši da je vrijeme da se okrenemo jedni drugima, da njegujemo prijateljstvo i prave vrijednosti, te da sve najvrijednije prenosimo djeci.

Dan škole Radanovići

Osvrnula se i na napretke u pogledu infrastrukturalnih unapređenja – dugoročno rješenje gorućeg problema ove ustanove – sanitarni čvor, kao i opremanje učionica savremenom tehnologijom, kako u matičnoj, tako i u PO Lastva Grbaljska. Na kraju obraćanja, pozvala je sve prisutne da uživaju u programu koji su za Dan škole pripremili učenici matične škole i područnog odjeljenja.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Skupštine Kotor, Maja Mršulja, članovi Školskog odbora, predstavnici mjesnih zajednica i Savjeta roditelja.

U neobičnom kontekstu sabrali smo razlike, spojili smo, naizgled, nespojivo, a kroz tu sinergiju različitosti vodilo nas je tri voditelja. Tri voditelja – tri žanra – tri krajnosti – tri kao simbol jedinstva, uvažavanja razlika i poštivanja. Upravo to obilje različitosti čini nas bogatijim i vrijednijim, a sam koncept programa svodio je na harmonično preplitanje tradicije, klasike i modernog.

Dan škole Radanovići

“Tradicija je nešto što svi treba da gajimo, prvo u sebi, a onda i u generacijama koje stasavaju. Da se takav sistem vrijednosti nadograđuje i bogati, dokaz je i naša škola koja decenijama unazad njeguje tradiciju i običaje Grblja – čuva od zaborava sve što su nam ostavili u nasledstvo oni koji su čistom jubavlju prema porodici, vaspitanju, slobodi i pravdi gradili svoje životne puteve. Pozabavili smo se i pitanjem kako mladi danas gledaju na tradiciju – smatraju li da je tradicija nešto staromodno ili nešto do čega treba držati. U skladu s poslovicom „Na mladima svijet ostaje“, pozvali smo mlade da obnove tradiciju, jer je tradicija skup najboljih trenutaka i najljepših vrijednosti koje su nam sačuvali naši preci.” Nastavak sijedi u slikama… Pjesmom “Ne rugaj se” završili smo današnji događaj i time dali jedan pečat cjelokupnom programu i nadovezali se na riječi naše direktorice da je “po svemu sudeći, najvažnije da jedni druge bezuslovno prihvatamo, pružamo pažnju, te da ljudski život nema cijenu”, poručuju iz škole.

Najčitanije