23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslavljen blagdan Svetog Eustahija i 250 godina posvećenja istoimene crkve (FOTO, VIDEO)

Blagdan Svetog Eustahija i 250 godina posvećenja istoimene crkve svečano je proslavljen u župnoj crkvi u Dobroti kraj Kotora, u nedjelju 24. septembra 2023. Po običaju, ova župa slavi svog nebeskog zaštitnika vanjskom proslavom u prvu nedjelju nakon blagdana sv. Mateja kojemu je posvećena susjedna župna crkva.

Svečano misno slavlje predvodio je kotorski biskup u miru mons. Ilija Janjić, uz koncelebraciju župnika don Pavla Medača i svećenika kotorske biskupije don Siniše Jozića, uz nastup župnog zbora Kotorske katedrale.

Prva crkva svetog Eustahija na samoj obali mora u Dobroti, čije se ime spominje u arhivskim dokumentima iz 1332. godine stradala je u zemljotresu 1667.godine.Tada je ponovo obnovljena i freskooslikana. Bila je to jednobrodna crkva sa tri oltara površine 40 m2, te prostorno više nije zadovoljavala narasle potrebe vjernika. Kao postojeći objekt zadnji puta spominje se 1836. godine.

Izgradnja nove, sadašnje crkve, na lokaciji iznad dotadašnje, a po nacrtu mletačkog arhitekte Bartola Riviere započela je 26. VIII. 1762. godine. Kamen temeljac postavio je, inicijator gradnje nove crkve, župnik don Ivan Antun Nenada. Crkva je građena prilozima bratstava: Dabinovića, Ivanovića, Tripkovića, Radimiri i Kosovića, ali i prilozima crkvenih bratstava, Svetog Križa i Svetog Ružarija, te mnogih pojedinaca. To je jednobrodna građevina u baroknom stilu dužine 36 m, širine 16,5 i visine 16,5 metara. Unutrašnjost crkve krasi 7 oltara izgrađenih od raznobojnog mramora kao zavjetni darovi dobrotskih obitelji koje su sudjelovale u izgradnji crkve.

Na stropu crkve smješteno je, od 1932. godine dvanaest slika, koje su djelo veličanstvenog opusa Josipa Kljakovića. Slike prikazuju život i mučeništvo svetog Eustahija.

Crkvu krasi zidni mozaik rad poznatog hrvatskog umjetnika Eda Murtića. To je kompozicija nastala 1990. godine na temu „Hvala Tebi Bože što sam bio na ovome svijetu“ na ukupnoj površini od 300 kvadratnih metara.

Sveti Eustahije foto M. Marušić

Gradnja jednog od najljepših zvonika u Boki Kotorskoj započela je 17.septembra 1824. godine. Zaslugom dobrotvora Petra Lukova Tripkovića, završen je 1903.godine. Građen po projektu inženjera Milana Karlovca, visok je 36 metara sa piramidom na čijem se vrhu nalazi kip Arkanđela Mihaela, visine 2,5 m. tako da ukupna visina zvonika iznosi 38,5 metara. Teško je oštećen u katastrofalnom potresu 1979.godine, a nakon toga u tri navrata od udara groma, što je prouzročilo i dodatne štete na krovu i dijelu unutrašnjosti crkve.

Fondacija za obnovu crkve sv. Eustahija koju je 2007. godine osnovao župnik don Pavao Medač, uspjela je vrijednima zalaganjem obnoviti crkvu, zvonik i pripadajuće objekte. Uz obnovu interijera crkve i sakristije obnovljene su i umjetnine, tako da je danas crkva u potpunom sjaju vraćena njenoj izvornoj funkciji.

Crkva posjeduje bogatu biblioteku, riznicu srebra, Dobrotske čipke i slika, što se može po želji posjetitelja razgledati.

Najčitanije