16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Vučić: U sukobu s policijom na Kosovu ubijena trojica Srba

Aleksandar Vučić – foto Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u nedjelju da su u sukobima na sjeveru Kosova – u kojima je juče ubijen jedan kosovski policajac – tokom dana ubijena i trojica Srba, optuživši premijera Kosova Albina Kurtija da je svojim aktivnostima posljednjih mjeseci isprovocirao incidente, a Zapad za licemjerje.

Kosovska policija saopštila je danas da je jedan njihov pripadnik ubijen u nedjelju ujutro, a dvojica ranjena, te da su kasnije tijekom dana ubijena trojica napadača, ne navodeći u prvim saopštenjima tko su oni.

Premijer Kosova Albin Kurti u prvom je saopštenju osudio “zločinački i teroristički napad” i ocijenio da je to “organizirani kriminal uz političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda”.

Vučić je sinoću izvanrednom obraćanju potvrdio da je oko 2:46 grupa Srba s Kosova postavila dva kamiona kao barikade u selu Banjska, na sjeveru. “Zatim je došla kosovska policija, koja ih pokušava ukloniti i dolazi do sukoba sa Srbima. U tom sukobu je ubijen kosovski policajac Afrim Binjaku i ranjen je još jedan”, rekao je Vučić.

Barikade je trebao ukloniti KFOR jer su oni zaduženi za slobodu kretanja, a ne kosovska policija, i zato je došlo do sukoba, ocijenio je Vučić.

Prema dosadašnjim informacijama koje imamo, dodao je, dvojica Srba su teško ranjena, trojica ubijena i postoji bojazan da je stradala i četvrta osoba.

On je odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se “pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror”.

Dužnosnici međunarodne zajednice – od veleposlanika vodećih država Zapada u Prištini, Misije OSCE- na Kosovu, te čelnika EU-a – osudili su danas napad na kosovsku policiju, zatraživši “potpunu istragu” i “privođenje počinitelja pred lice pravde”.

Vučić je, pak, optužio međunarodnu zajednicu da je omogućila današnje akcije kosovske policije. Ona je, kako je rekao, Kurtiju dali carte blanche da se “obračuna s teroristima”.

Priština je okupila “460 specijalaca” i raspoređeni su na terenu “za sat i dvadeset minuta, što samo znači da je sve već bilo pripremano”, ocijenio je Vučić. Navodeći da su “deseci Srba za više od sat vremena bili potpuno okruženi”, rekao je da se potom “dogodio brutalan napad na njih”.

Pripadnici KFOR-a, dodao je, preuzeli su na sebe “da zatvore izlaz Srbima s Kosova na teritorij središnje Srbije”.

Dva prijelaza prema Srbiji – Jarinje i Brnjak, satima su danas bili zatvoreni za promet dok su trajali sukobi oko sela Banjska.

Srbijanski predsjednik naglasio je kako već mjesecima unazad upozorava međunarodnu zajednicu na teror koji nad Srbima provodi Kurtijev režim, rekavši da Kurtiju “odgovaraju konflikti” i da “želi uvući Srbiju u sukob s NATO-om”.

Od veljače su 62 puta koristili policiju protiv Srba, bila su 22 “eskalatorna napada” i “više od 40 poteza usmjerenih prema Srbima”, rekao je Vučić, naglasivši kako “ni na jedan način ne opravda ubojstvo albanskog policajca”.

On je odbacio insinuacije i tvrdnje da je Srbija opskrbila naoružanu skupinu Srba oružjem i uniformama, rekavši da se sve to danas može naći “na tržištu” i da takva pitanja i tvrdnje “oslikavaju kako izgleda specijalni rat protiv Srbije”.

“Mjesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod naroda na sjeveru, između ostalog što mi (vojska i policija Srbije) bez dozvole KFOR-a ne možemo ući (na teritorij Kosova)”, rekao je.

Vučije je, ponavljajući da je kosovski premijer Kurti jedini krivac za sve što se zbiva na sjeveru, ocijenio kako “ima malo krivnje i onih koji ga pomažu iz međunarodne zajednice” jer mu je omogućeno ubijanje Srba poslije smrti kosovskog policajca.

Vučić je izrazio sućut obiteljima ubijenih Srba i obitelji albanskog policajca, ponavljajući da je “za sve Kurti kriv”.

Da su srpski policajci bili na sjeveru, do ovoga ne bi došlo, ustvrdio je Vučić.

Srbi sa sjevera Kosova su početkom studenog 2022. godine, u jeku sukoba i prijepora Beograda i Prištine o registarskim tablicama s oznakama Srbije i Kosova, napustili sve lokalne i kosovske institucije, a to su učinili i pripadnici sektora Sjever Kosovske policije.

Komentirajuću reagiranja Zapada na današnje sukobe u selu Banjska, Vučić je ocijenio da im je “licemjerje srednje ime” i ponovio da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

“Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete nas sve pobiti”, poručio je Vučić.

Izvor:Hina

Najčitanije