20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Protest radnika Instituta na Praznik rada

Protest-Igalo- foto RTHN

Situacija u Institutu „Dr Simo Milošević“ postaje alarmantna, jer radnici već četiri mjeseca ne primaju platu, dok iz Vlade tvrde da nikakvu pomoć ili pozajmicu neće uputiti ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Takva situacija povod je za novi protest, koji će simbolično biti održan na Praznik rada – 1. maj, u organizaciji Sindikata Instituta i Unije slobodnih sindikata, a uz podršku mnogobrojnih sindikalnih organizacija iz Crne Gore.

Kako za RTHN navodi predsjednica Sindikata Instituta, dr Marija Obradović, radnici nisu primili četiri plate, što situaciju čini još težom.

– Situacija je kritična do te mjere da su radnici gladni i odgovorno tvrdim da tako i jeste. Protest je organizovan u saradnji Unije slobodnih sindikata i Sindikalne organizacije Instituta, simbolično na Praznik rada, baš zato što je podrška radnicima posebno važna na taj dan – priča ona.

Okupljanje je planirano u podne na parkingu kod druge faze Instituta, odakle će se povorka kretati magistralom do prve faze, gdje će se okupljenima obratiti predstavnici nekoliko sindikata.

– Veliki je broj sindikata koji nam pružaju podršku i koji će doći iz svih krajeva Crne Gore da zajedno sa radnicima Instituta i građanima Herceg Novog pomognu da se naš apel čuje da se ova ustanova, koja je već u situaciji da je priča o gašenju sve izvjesnija, sačuva – navodi dr Obradović.

Borba za očuvanje Instituta bez građana Herceg Novog nije moguća, pa u Sindikatu i na ovom protestu očekuju veliku podršku.

– Moram da kažem da smo do sada stvarno imali podršku građana i Herceg Novog i Crne Gore, ali nam je u ovom trenutku jako potrebno da budu tu. Za većinu je 1. maj neradni dan, pa će ljudi imati priliku da prošetaju i pomognu nam. Vrlo dobro znamo koliko Institut znači opštini Herceg Novi i šta bi se dogodilo da i poslednja u nizu velikih firmi propadne, kao što se to dogodilo sa HTP Bokom, Brodogradilištem i slično – kazala je dr Obradović.

Gašenje Instituta, kako ističe, značilo bi i gašenje Herceg Novog, zbog čega je svima u interesu da se tako nešto ne dogodi.

Izvor:RTHN

Najčitanije