20 C
Kotor

Slušaj online radio

Protest u Budvi zbog polaganja vijenca na spomen ploču

Protest u Budvi – foto V. lLjović

Grupa građana sa crnogorskim zastavama i obilježjima se okupila jutros u Budvi ispred ulaza u Stari grad, kako bi spriječili ambasadora Srbije Vladimira Božovića da položi vijenac na spomen ploču “srpskim oslobodiocima”, i odati počast “oslobodiocima Budve i palim za slobodu u Prvom svjetskom ratu povodom oslobođenja Budve 8. novembra 1918.“

Božović, kako je “Vijestima” potvrđeno, neće položiti vijenac na sporno obilježje, a nezvanično je rečeno da je Vlada Crne Gore juče uputila protestno posmo Vladi Srbije zbog najavljenog polaganja vijenaca.

Okupljeni pjevaju “Oj, svijetla majska zoro” i uzvikuju “Nije ovo Srbija”, “Crna Gora neće biti obala srpskog mora”.

Među okupljenima su i liderka Crnogorske Anđela Ivanović i bivši nezavisni odbornik Stevan Džaković.

“Ambasada Srbije postavlja vijence tamo gdje se nije desila bitka po istorijskim nalazima jer je Budva već bila oslobođena. Tako da nije bilo nikakvog oslobođenja, a pogotovo ne srpske vojske”, kaže Ivanović.

Mještanka Darinka Daja Ljubiša zapalila je svijeću na šahti ispred ulaza u Stari grad. Ona je kazala da kao što je ploča lažna, to im je mjesto u kanalizaciji. Ona je kazala da ovo nije politički, već građanski skup i pozvala sve da ostanu do 10 časova okupljeni. Ispred Staroga grada je više desetina građana.

Policijski inspektori su na licu mjesta, kako ne bi došlo do incidenta.

Izvor:Vijesti

Najčitanije