3 C
Kotor

Slušaj online radio

Protest u Risnu zbog najave smjene doktora Popovića

Bolnica Risan - foto Boka News
Bolnica Risan – foto Boka News

U organizaciji građana u četvrtak 27. maja u 9 sati u Risnu biće organizovan mirni protest zbog najavljene smjene direktora Specijalne bolnice za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” dr Vlada Popovića zbog slučaja koje ispituje Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, zašto niko od dežurnih ljekara u toj bolnici nekoliko dana nije prijavljivao policiji ili nadležnom tužiocu da je mladić iz Berana J. Š. (32) preminuo tri dana, nakon što je u tu ustanovu primljen sa povredama nakon udesa.

Organizatori su kazali da mirni protest organizuju u znak podrške ovoj ustanovi, njenom direktoru i ljekarima te bolnice, a povod je kako kažu najava iz ministarstva zdravlja objavljena u Vijestima, da će povodom ovog slučaja uslijediti smjene u toj bolnici.

Udes na magistralnom putu Tivat-Budva dogodio se 12. maja, u mjestu Kovačko polje kod Kotora, a preminuli mladić je bio suvozač u automobilu.Nakon udesa, J. Š. je zbog povreda prvo prebačen u kotorsku bolnicu, a prvi nalazi ljekara, koji su dostavljeni policiji i tužilaštvu bili su da je mladić zadobio samo lakše tjelesne povrede.

Nakon pregleda u Kotoru, J. Š. je transportovan u bolnicu “Vaso Ćuković”, gdje je, zbog teških povreda glave i brzog gubitka svijesti, iste noći hitno operisan.Mladić je u toj bolnici liječen tri dana, a preminuo je 15. maja. Njegovo tijelo je narednog dana predato porodici koja ga je sahranila u Beranama.

Direktor bolnice “Vaso Ćuković” u Risnu dr Vlado Popović kazao je u odgovoru “Vijestima” da smatra da je propust taj što dežurna služba nije pismeno obavijestila službenike poliicje, ali ističe i da se oni nisu interesovali o zdravstvenom stanju pacijenta.

-Obzirom da se od 12.05.2021., kada je dežurni tehničar obavijestio dežurnog službenika policije o teškom stanju pacijenta i mogućem lošem ishodu, niko od policijskih službenika nije interesovao za zdravstveno stanje pacijenta, niti je našaustanova dobila niti jedan upit od pripadnika Policije iako je gotovo svakodnevna praksa da službenici policije odmah po prijemu povređenog traže pismeno izjašnjenje ljekara o povredama-, rekao je Popović. Dalje Popović navodi da im je iz policije rečeno da su javnom tužiocu poslali stepen povreda na osnovu izvještaja dežurnog hirurga OB Kotor, koje su kategorisane kao lakše, zbog čega je, vjerovatno, napravljen propust u komunikaciji sa bolnicom.

-Svakako se ne može tretirati da je “Bolnica Risan četiri dana ćutala da je pacijent preminuo” jer za to nema nikakvog osnova ni razloga, pošto je o smrti pacijenta odmah upoznata rodbina prijatelji pacijenta, koji su se i prethodno permanentno interesovali i od naše strane dobijali informacije o njegovom stanju. Takođe, nije praksa da se u slučaju smrti pacijenta obavještava Ministarstvo zdravlja, a u vezi propusta dežurne službe da se pismeno obavijesti i Policija (bez obzira što se radilo o kasninm satima prvog dana vikenda) u Bolnici je pokrenut postupak utvrdjivanja odgovornosti-, zaključio je Popović.

/I.K./

Izvor:Pobjeda

Najčitanije