34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Protest upozorenja Krtoljana

Krtoljani glasaju za blokadu magistrale
Krtoljani glasaju za blokadu magistrale

Mještani Krtola u nedjelju će nešto iza podneva, prirediti kraći protest upozorenja na kružnom toku – kotorskoj raskrsnici na Jadranskoj magistrali, jer su nezadovoljni načinom na koji su Opština Tivat, JP „Morsko dobro“ i Ministarstvo održivog razvoja i turizma reagovali na njihov zahtjev vezano za slobodan pristup plaži Pržna –Plavi horizont- odlučeno je večeras na zboru građana MZ Krtoli.

Način na koji će biti izveden protest upozorenja večeras nije definitvno određen ali će se on vjerovatno izvesti na način da će Krtoljani svojim vozilima na kratko potpuno zauzeti kružni tok i jedno se vrijeme „vrtjeti“ kroz raskirnicu. Na taj način nadležnima u opštini Tivat i državi mještani će uputiti posljednje upozorenje pred potpunu blokadu saobraćaja na Jadranskoj magistrali, a koja će uslijediti ako se ne ispune njihovi zahtjevi u vezi slobodnog i neograničenog pristupa javnosti plaži Plavi horizont.  

„Morsko dobro“ je 2013 potpisalo ugovor o 30-to godišnjem zakupu te plaže sa kompanijom „Qatari Diar“ koja nikako da izgradi obećani luksuzni turistički resort vrijedan 350 miliona eura u uvali Pržna, a za koga po ugovoru sa „Morskim dobrom“ ima pravo da zabrani prsitup svima osim svojim klijentima, na „minimum 70 odsto površine plaže“. Krtoljani su to doživjeli kao udar na svoju egzistenciju jer 80 odsto familija iz tog tivatskog naselja živi od turiszma, izdajući apartmane gostima koji u Krtole dolaze prevashodno radi kupanja na Plavom horizontu.

Na večerašnjem zboru građana predsjenik MZ Ivan Starčević i član Savjeta MZ Jovan Brinić upoznali su mještane sa činjenicom da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma potpuno ignorisalo njihove zahtjeve i čak nije došlo na sastanak koji je održan u Opštini Tivat prije desetak dana. Na tom sastanku, prema riječima Starčevića, predstavnik „Morskog dobra“ i gradonačelnik Tivta Ivan Novosel odbili su da podrže inicijativu mještana da se ugovor između „Qatari Diara“ i „Morskog dobra“ poništi kao nezakonit i neustavan.

„Novosel je rekao da Opština to neće uraditi i da oni moraju štititi interese „velikog investitora“, a ne naše iako smo mi građani Tivta koji ovdje žive i plaćaju porez od kojeg i Novosel i svi ostali opštinari dobijaju platu. Sve što su nam obećali iz Opštine i „Morskog dobra“ je neozbiljno jer su to radili bez „Katari Diara“, a ni do danas nam ni to malo nisu dostavili napismeno, pa smatramo da su naše zahtjeve potpuno odbili.“- kazao je Starčević na što su Krtoljani reagovali veoma burno, odmah tražeći da se preduzmu radikalne mjere i potpuno blokira saobraćaj na Jadranskoj magistrali „pa će onda i Vlada i Opština i Katarci koji nas ignorišu, doći da razgovaraju sa nama“. Mještani su poručili da je plaža Pržna javno dobro i uz to, zvanično zaštićeni spomenik prirode i da se na njoj ne može ograničavati ili braniti pristup javnosti. Istakli su da ograničevanje slobode kretanja ne poznaje ni Ustav, koji to pominje samo u slučaju vanrednih okolnosti – rata ili spriječavanja širenja zaraznih bolesti.

Sa vecerasnjeg Zbora gradjana u Krtolima
Sa vecerasnjeg Zbora gradjana u Krtolima

„Jesmo li mi i naši gosti gubavci pa nam moraju spriječiti pristup našoj plaži?“- zapitali su se mještani koji su odlučili i da cijelo naselje potpiše peticiju kojom će tražiti svoja prava. Starčević je kazao i da je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović „lagao“ prije dva dana u Skupštini kada je odgovarajući na pitanje poslanika LP Andrije Popovića, kazao da će trećina plaže Plavi horizont biti dostupna javnosti „jer ugovor „Qatari Diara“ i „Morskog dobra“ pominje „minimum 70 odsto kao zonu s akoje se javnost može isključiti“.

Poslanica SNP Snežana Jonica je na traženje mještana da saopšti svoj pravnički stav, kazala da  je takav ugovor apsolutno ništavan jer je nezakonit i neustavan i obećala da će odmah pokrenuti pravni postupak njegovog poništenja, kao i kontrolno saslušanje ministra Gvozdenovića i predstavnika „Morskog dobra“.

Plavi horizonti - foto Boka News
Plavi horizonti – foto Boka News

„Ako se potpiše ovaj Sporazum (o fer uslovima za izbore – prim.aut.) opozicija će za 10-tak dana ući u mnoge državne organe i preduzeća, među kojima će „Morsko dobro“ biti posebno pod lupom SNP.“- kazala je Jonica dok je Mirko Kovačević iz „Tivatske Akcije“ Krtoljanima poručio da „na žalost, živimo u kriminalnom provizorijumu, a ne pravnoj državi“ i da „kriminalci poznaju i priznaju samo silu“.

„Ko se ovcom učini, poješčće ga vuci.“- narodnom poslovicom je Kovačević mještanima poručio što im je po njemu, činiti.

Najčitanije