24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju blokirali prilaze gradu

Cetinje blokada – foto Mediabiro

Građani koji protestuju zbog najave ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju su danas blokirali ulaske u Cetinje iz pravca Budva i Podgorice.


Građani ogrnuti crnogorskim zastavama koja se protivi ustoličenju novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u povijesnoj prijestolnici Crne Gore, probila je u subotu policijsku blokadu na ulazu u Cetinje postavljajući barikade, ali i živi štit.

Na Cetinju bi se u nedjelju ujutro trebalo održati ustoličenje novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija čemu bi trebao nazočiti i patrijarh Srpski Porfirije.

Očita je namjera protestanata koji se protive da se ustoličenje održi baš u povijesnoj prijestolnici Crne Gore, da crkvenim velikodostojnicima ne dopuste ulazak u Cetinje i na taj način spriječe da se čin ustoličenja održi u tom gradu, već kako su i ranije poručivali SPC-u, u nekom drugom gradu u Crnoj Gori.

Prilaze Cetinju iz pravca Podgorice i Budve blokirali su velikim kamenjem, automobilskim gumam, a dio prosvjednika sjeo je na cestu.

Prilikom probijanja blokade dogodio se kratki sukob između policije i prosvjednika.

Ranije u subotu u središtu Cetinja prosvjednici su uklonili žičanu ogradu koju je postavila policija kako bi ih udaljila od Cetinjskog manastira u kojem bi se trebao održati čin ustoličenja.

Cetinje blokada – foto Mediabiro

Iz SPC-a je televiziji Crne Gore saopšteno je da nemaju namjeru ustoličenje izmjestiti s Cetinja.

U Podgoricu je popodne stigao patrijarh srpski Porfirije, a svečani doček za njega se priređuje navečer u Hramu Hristovog vaskrsenja u glavnom gradu Crne Gore, gdje se očekuje prisustvo nekoliko hiljada vjernika SPC-a.

Crnogorski dužnosnici pozvali su na smirivanje napetosti. Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da “ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika. Sve ćemo učiniti da skupovi prođu mirno, vjerujte nam na riječ”.

Nešto ranije predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića pozvalo je SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestolnice.

Prosvjedima prisustvuju zastupnici DPS-a, te bivši ministri iz te stranke koji su bili na čelu sigurnosnih sektora.

Pratite uključivanje reportera PCNENa uživo na FB stranici

Đukanović: Krivokapić da održi jučerašnje obećanje

Pozivam sve građane Crne Gore, svih vjera i nacija i političkih opcija, kao što sam to uvijek činio, da zajedno doprinesemo očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, da odgovorno zaštitimo život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao naše najveće bogatstvo, napisao je predsjednik Milo Đukanović.

“Naravno i da nepokolebljivo zaštitimo slobodu, suverenost i dostojanstvo Crne Gore i njenog naroda. Pozivam i premijera Zdravka Krivokapića da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao juče da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Vijeće za nacionalnu bezbjednost kojim je predsjedavao nije zabranilo javna okupljanja.

I da već jednom, nakon kontinuirane medijsko političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovjek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu”, naveo je Đukanović.

Premijer: Ne nasjedajte na provokacije

Nešto ranije videoporukom obratio se i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je pozvao sve crnogorske građane da ne nasjedaju na provokacije, ističući da će država svima garantovati sigurnost.

Krivokapić je za izazivanje tenzija optužio pojedine, kako je rekao, “političko-kriminalne strukture koje strahuju od reformi u crnogorskom pravosuđu”.

“Kao premjer Crne Gore dužan sam upozoriti sve časne i poštene crnogorske građane da ne nasjedaju na manipulacije onih koji su radi osobne koristi i privilegija spremni i rođenu braću gurnuti u sukob”, rekao je Krivokapić.

Vučić ne dolazi, poslao čestitku Joanikiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je mitropolitu Joanikiju stupanje na tron mitropolita crnogorsko-primorskog.

“Uoči Vašeg ustoličenja, kada stupate na tron mitropolita crnogorsko-primorskih, na tron Svetog Petra cetinjskog, preuzimajući to uzvišeno zvanje, ali i zvanje odgovorno i bremenito različitim iskušenjima, dozvolite mi da u ime građana Srbije, a naročito pravoslavnih Srba, čestitam ustoličenje”, piše u čestitki dostavljenoj Tanjugu.

On je Joanikuju poželio da u zdravlju, “mudrosti i hrabrosti dugo i uspješno bude duhovni pastir u slavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a u čast roda srpskog, roda Svetosavskog i roda pravoslavnog”.

Najčitanije